Advertentie

Bouw gascentrales vraagt helft minder subsidies

Minister van Energie Tinne Van der Straeten zit op schema voor de bouw van nieuwe gascentrales. ©BELGAIMAGE

De bouw van de gascentrales die de sluiting van de kerncentrales moeten opvangen, zal geen 600 miljoen euro subsidies per jaar kosten, maar hooguit 253 miljoen euro. Dat blijkt uit een nieuwe raming.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zit naar eigen zeggen op schema om zoals gepland in oktober de eerste veiling te organiseren voor de bouw van de nieuwe gascentrales die de kernuitstap moeten opvangen. Essentieel daarbij is het zogenaamde CRM-steunmechanisme, waardoor investeerder kunnen rekenen op een gegarandeerd rendement.

Uit een geactualiseerde studie blijkt dat de kostprijs van het CRM-steunmechanisme minder hoog zou zijn dan gedacht. In 2018 raamde het consultancybureau PWC, op vraag van toenmalig minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), de kostprijs nog op 600 miljoen euro per jaar, over een looptijd van 15 jaar. Nu wordt uitgegaan van 238 tot 253 miljoen euro per jaar. Van der Straeten zal de geactualiseerde studie aan het parlement bezorgen.

Capaciteit

Daarnaast wil de minister al vrijdag een CRM-wetsontwerp op de ministerraad laten goedkeuren, waarna dan KB's kunnen volgen om de veiling voor te bereiden. Een cruciale schakel in het proces is ook het vastleggen van de capaciteit die nodig is om te garanderen dat we in ons land nooit langer dan 3 uur per jaar zonder stroom vallen. Bij die berekening wordt er rekening mee gehouden dat de stroomimport vanuit Frankrijk onzeker is, omdat daar wordt gewerkt aan het nucleaire park.

Van der Straeten wil dus geen tijd verliezen, al blijft het wachten op groen licht van de Europese Commissie, die onderzoekt of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud