Bpost waarschuwt voor phishingberichten

©Shutterstock

Duizenden mensen kregen het afgelopen weekend een valse sms in naam van het postbedrijf, in een poging van oplichters om privégegevens los te weken.

'Bpost, votre colis est en route, suivez-le ici', zo luidt het frauduleuze sms-bericht. De oplichters proberen mensen op een corrupte link te doen klikken om hun pakketje zogezegd live te volgen. Door op de link te klikken download je een app die wijzigingen kan aanbrengen in het besturingssysteem van je telefoon.

Afgelopen weekend kwamen bij Safeonweb, het informatiecentrum over cybercriminaliteit van de overheid, 5.700 meldingen binnen van de phishingpoging. Naast Bpost deden de oplichters zich ook voor als vertegenwoordigers van de FOD Financiën. De Bpost-sms'en waren in het Frans, maar werden ook naar mensen uit Vlaanderen verstuurd.

5.700
meldingen
Het afgelopen weekend kwamen bij de bevoegde overheidsdienst 5.700 meldingen binnen van de phishingpoging.

Bpost zit verveeld met de zaak, maar kan relatief weinig doen. 'We kunnen mensen alleen maar waarschuwen', zegt woordvoerster Veerle Van Mierlo. 'We staan in contact met het BIPT (de Belgische telecomwaakhond, red.), maar we zijn ook geen onderzoeksbureau. We hebben onze campagne die mensen oproept waakzaam te zijn voor verdachte sms'en of e-mails nog eens gelanceerd op sociale media, meer kunnen we niet doen.'

Van Mierlo wijst er ook nog eens op dat mensen hun pakje het best opvolgen via de app van Bpost of via e-mail. 'Dat zijn de enige manieren waarop wij communiceren over de pakjes. Als we onze klanten per sms willen bereiken, is dat altijd met het nummer 8152.'

Phishing in de lift

Via phishing proberen oplichters toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, bankgegevens of je contactenlijst. Door het toegenomen online betaalverkeer sinds de coronacrisis zit ook het aantal phishingpogingen in de lift.

Het afgelopen halfjaar kreeg ruim de helft van de Belgen zo'n malafide bericht toegestuurd. Ruim een kwart van de Belgen heeft al eens financiële gegevens gedeeld, waardoor ze zich later schuldig voelden. Een op de acht Belgen heeft nog nooit van phishing gehoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud