Advertentie

Britse expats kunnen vernieuwd verblijfsrecht aanvragen

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi. ©BELGA

Britse expats die al lang in ons land werken, zullen volgend jaar een aanvraag voor verblijfsrecht kunnen indienen, ongeacht de uitkomst van de brexit. De ministerraad keurde daartoe vrijdagavond een voorstel goed.

Op 1 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vanaf dan gelden de regels uit het terugtrekkingsakkoord, dat onder meer het verblijfsrecht van Britten en hun familie die in België verblijven vastlegt. Door de mogelijkheid van een harde brexit zijn de 20.000 Britse expats die al jaren in ons land verblijven onzeker over de kans op een verlengd bedrijf.

Britten die in ons land werken, moeten evenwel verplicht verblijfsrecht aanvragen om hier te blijven. De Belgische regering voorziet er daarom in dat ze een nieuwe aanvraag voor hun verblijfsrecht kunnen indienen tussen 1 januari en 31 december 2021, ongeacht de uitkomst van de brexitonderhandelingen.

Een elektronische ministerraad keurde vrijdagavond op voorstel van staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) een voorontwerp van een wet goed. 'Die expats mogen niet de dupe worden van de brexit', zegt Mahdi. Met de aanpassing van de vreemdelingenwet wil de staatssecretaris de expats rechtszekerheid bieden. 'Zo moeten die bedrijven, vaak ngo's of internationale organisaties, geen schrik hebben dat hun medewerkers het land worden uitgezet', zegt hij.

Expats die een verlenging van het verblijfsrecht aanvragen, krijgen een eigen statuut en een verblijfskaart. De verblijfsdocumenten kunnen ze inwisselen voor een nieuw type elektronische verblijfskaart als ze een uittreksel van hun strafregister toevoegen aan de aanvraag.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil binnen de drie maanden een antwoord geven op hun aanvraag. In die periode blijft het eerdere verblijfsrecht behouden. De dienst stuurt binnenkort een brief met informatie over welke stappen de expats moeten ondernemen. Het document zal ook beschikbaar zijn op de website van DVZ.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud