Brusselse raadkamer weigert overlevering Catalaans politicus Lluís Puig

Lluis Puig kan in ons land blijven. ©REUTERS

De Brusselse raadkamer heeft geoordeeld dat de Catalaanse politicus Lluís Puig niet kan worden overgeleverd aan Spanje. Dat melden zijn advocaten en het Brusselse parket.

Het Spaanse gerecht had een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd tegen de man, maar volgens de raadkamer was de gerechtelijke autoriteit die dat gedaan had, het Spaanse Tribunal Supremo, niet bevoegd. Het Brusselse parket onderzoekt of het in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer.

Vanwege zijn betrokkenheid bij het verboden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017 wordt Lluís Puig vervolgd voor ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld. De man verblijft al sinds 2017 in ons land. Spanje vaardigde eerder al EAB's uit tegen de politicus, maar die werden opnieuw ingetrokken of onuitvoerbaar verklaard.

In oktober en november vaardigde het Spaanse gerecht een nieuw EAB uit, nadat het Spaanse hooggerechtshof twaalf Catalaanse separatisten veroordeeld had voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië.

Bevoegdheden

Het Brusselse parket was van oordeel dat het EAB tegen Puig uitvoerbaar moest worden verklaard worden en dat de man dus aan Spanje moest worden overgeleverd. Volgens het parket waren de gepleegde feiten immers ook in België strafbaar. De verdediging van de Catalaanse politicus was het daar niet mee eens.
Diens advocaten hadden ook aangevoerd dat het Spaanse Tribunal Supremo niet bevoegd was om een Europees aanhoudingsbevel uit te vaardigen.

De onderzoeksrechter die het EAB heeft uitgevaardigd is verbonden aan dat Tribunal Supremo en als Puig aan Spanje wordt overgeleverd, zal hij voor dat rechtscollege moeten terechtstaan. Volgens zijn advocaten was echter enkel een Catalaanse rechtbank bevoegd om de man eventueel te vervolgen.

De raadkamer is de verdediging op dat punt gevolgd en heeft geoordeeld dat het EAB niet kan worden uitgevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud