Advertentie

Brusselse regering keurt coronapas goed

©Kristof Vadino

De Brusselse regering heeft zaterdag het ontwerp van uitvoeringsordonnatie over de uitbreiding van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) in tweede lezing goedgekeurd.

De tekst verhuist nu naar het Brussels parlement, waar de commissie zich woensdag over tekst buigt en de plenaire vergadering de regeling kan goedkeuren, zodat de coronapas vanaf 15 oktober ook in een aantal sectoren gebruikt kan worden. De regeling geldt voor drie maanden, tot 15 januari.

Volgens het kabinet van minister-president Rudi Vervoort is in de definitieve tekst rekening gehouden met de opmerkingen van de Raad van State, voornamelijk via verduidelijkingen in de motivering. De Brusselse regering wil wegens de lage vaccinatiegraad in het Brussels gewest de coronapas gebruiken in een aantal sectoren nu het Overlegcomité de meeste coronamaatregelen heeft geschrapt. 

De uitbreiding van het gebruik van de coronapas is zowel tijdelijk, namelijk tot 30 juni 2022, als beperkt tot een aantal sectoren: horeca, dancings en discotheken, sportclubs, fitnesscentra, beurzen en congressen, de culturele, recreatieve en feestelijke sector, de residentiële zorginstellingen voor kwetsbare personen, en evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 personen buiten.  Het covid safe ticket zal daarenboven nooit verplicht worden voor essentiële activiteiten, bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot onder meer het openbaar vervoer, scholen, administraties, het werk of de bank. 

De uitbreiding geldt voor een periode van drie maanden. Na eén maand moet de Brusselse regering maandelijks nagaan of de maatregel behouden blijft of vroegtijdig stopgezet moet worden. Een maand voor het verstrijken van de duurtijd (15 januari) moet het college aan het Brussels parlement een nieuwe ordonnantie voorleggen als ze het systeem wil verlengen. Dat kan met hoogstens drie maanden. De uiterlijke datum ligt op 30 juni 2022.  De burgemeesters moeten toezien op de toepassing van de maatregelen. Deelnemers riskeren een boete van 50 tot 500 euro, organisatoren van 50 tot 2.500 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud