Advertentie

Brusselse ziekenhuizen stromen weer vol met coronapatiënten

Veertig procent van de Belgische coronapatiënten ligt in een Brussels ziekenhuis. ©AFP

De lage vaccinatiegraad in Brussel begint zijn tol te eisen: ziekenhuizen stromen vol en patiënten worden overgebracht naar ziekenhuizen in het Vlaams Gewest.

In Brussel raken de ziekenhuizen opnieuw overbelast door de coronapandemie. Volgens data van Sciensano liggen de wekelijkse ziekenhuisopnames per honderdduizend inwoners er zes keer hoger dan in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant.

Bijna 40 procent van alle patiënten die in België op intensieve zorg liggen, bevindt zich in Brussel. Patiënten worden daarom weer overgebracht naar ziekenhuizen buiten het gewest. In het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst zijn bijvoorbeeld de vier bedden op intensieve zorg die zijn voorbehouden voor coronapatiënten allemaal ingenomen door Brusselaars, zei Sabine Siau, directeur patiëntenzorg, maandagmorgen op Radio 1.

Als je, zoals ik, bij een 35-jarige alleenstaande moeder thuis gaat en ze dood aantreft, overleden aan covid, dan nijpt dat.
Kenneth Coenye
Hoofdarts Sint-Jan-ziekenhuis in Brussel

De transfers betekenen niet dat de Brusselse ziekenhuizen geen plaats meer hebben. 'Nu zetten we de transfers sneller in gang, om erop toe te zien dat voldoende bedden op intensieve zorg vrij zijn voor niet-covidpatiënten', zegt de Brusselse coronacrisismanager Inge Neven in De Morgen.

Er liggen in Brussel 59 patiënten op intensive care (IC). '28 procent van onze IC-bedden is nu bezet door covidpatiënten - veel minder dan in vorige fases.  Maar het aantal opnames is wel aan het stijgen, dat is een aandachtspunt', zegt Neven aan De Morgen.

Niet gevaccineerd

In het Brussels Gewest is 61 procent van de volwassenen gevaccineerd. In Vlaanderen is dat 89 procent, in Wallonië 78 procent. In het Brusselse Sint-Jan-ziekenhuis is van de patiënten op intensieve zorg niemand gevaccineerd, zei hoofdarts Kenneth Coenye zondagavond aan de VRT. 'Als je dan, zoals ik, bij een 35-jarige alleenstaande moeder thuis gaat en ze dood aantreft, overleden aan covid, dan nijpt dat gewoon', vertelde Coenye zondag aan VTM Nieuws. 'Dan heb je zin om te zeggen: waarom heb je je niet gewoon laten vaccineren? Dat zou dit hebben kunnen vermijden.'

Brussel wil de komende dagen en weken gaan vaccineren op scholen, in winkels en bij bedrijven om een overbelasting van de zorg de komende winter te vermijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud