analyse

Bubbel van vijf zoekt uitweg uit impasse in formatie

De preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette. ©Photo News

De preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zoeken met hun drie bondgenoten uit hoe alsnog een doorbraak in de formatie kan worden geforceerd. De groenen en de liberalen kregen geen uitnodiging in de bus.

Voorlopig ondernemen N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Paul Magnette geen poging om met de liberalen of de groenen tot een doorbraak in de formatie te komen. Donderdagavond blazen ze wel verzamelen met de voorzitters van de sp.a, CD&V en het cdH. Die drie partijen hebben eerder al aangegeven dat ze willen spreken over een regering op basis van het inhoudelijke akkoord dat de Vlaams-nationalisten en de Franstalige socialisten sloten. Met 70 op 150 Kamerzetels beschikken de vijf partijen evenwel niet over een meerderheid in de Kamer.

Voor een meerderheid heeft de zogenaamde bubbel van vijf de steun nodig van minstens één liberale of groene partij.

Zaterdag moeten De Wever en Magnette verslag uitbrengen bij koning Filip. ‘We gaan kijken wat mogelijk is om toch nog vooruitgang te boeken’, klinkt het op een partijhoofdkwartier.’

Ondanks de grand deal tussen de N-VA en de PS zit de formatie muurvast. Voor een meerderheid heeft de zogenaamde bubbel van vijf de steun nodig van minstens één liberale of groene partij. Gesprekken met Open VLD en de MR enerzijds en met Groen en Ecolo anderzijds leverden tot nog toe niets op.

Grand deal

Met de grand deal slaagden De Wever en Magnette erin te doen wat sinds de verkiezingen van mei 2019 onmogelijk bleek: hun partijen verzoenen. In ruil voor enkele linkse symbolen zoals een hoger minimumpensioen en een vermogenswinstbelasting bleek Magnette bereid een staatshervorming en een stevig migratie- en veiligheidsbeleid te slikken.

Voor de liberalen ligt de grand deal om twee redenen moeilijk: sociaal-economisch vinden ze het akkoord te links en voor een staatshervorming lopen ze niet warm. Bovendien nemen ze het De Wever kwalijk dat hij Open VLD en de MR nogal brutaal uit elkaar probeerde te spelen. In de hoop Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert aan boord te hijsen, zette hij MR-voorman Georges-Louis Bouchez weg als totaal onbetrouwbaar. Het pakte verkeerd uit: de liberale familie plakt dichter aaneen dan voordien.

Voorkamer van het confederalisme

Na de mislukking met de liberalen keken De Wever en Magnette naar de groenen. Een verkennend gesprek dinsdag leerde evenwel dat de slaagkansen van dat denkspoor klein zijn. Na afloop verketterden de ecologisten de staatshervorming die op tafel ligt. 'De voorkamer van het confederalisme', zo sprak Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet zijn ongenoegen uit.

Zowel de liberalen als de groenen blijven zich bereid tonen om te onderhandelen. Maar het sociaal-economische evenwicht uit de grand deal naar rechts opschuiven om de liberalen te plezieren ligt moeilijk voor de PS. De Wever kan het dan weer niet maken om het institutionele luik te verwateren om de groenen te behagen. De regeringsvorming zit daardoor geblokkeerd.

'Democratische hold-up'

Als minstens vijf Kamerleden zich onthouden, kan een regering worden gevormd.

Als oplossing wordt bij enkele leden van de bubbel van vijf aan een minderheidsregering gedacht. Als minstens vijf Kamerleden zich onthouden, kan een regering worden gevormd. 'Het is alvast democratischer dan de hold-up van de liberalen', klinkt het op een partijhoofdkwartier.

De partijen van de regering-Wilmès - de MR, Open VLD en CD&V - beschikken over slechts 38 van de 150 Kamerzetels. 'En de facto zijn het er maar 26, want CD&V zit nu in onze bubbel', merkt een partijvoorzitter op. Al is het een realiteit dat premier Sophie Wilmès (MR) ooit wel de steun kreeg van een meerderheid van de Kamerleden, waardoor de bubbel van vijf haar niet zomaar weg krijgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud