Advertentie

Budgettaire kost van vergrijzing 'acuter'

De budgettaire kost van de vergrijzing wordt steeds acuter. ©BELGA

De budgettaire kost van de vergrijzing zal tegen 2060 oplopen tot 4,2 procent van het bbp. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Studiecommissie voor de Vergrijzing, dat donderdag werd voorgesteld.

De groei van de kost ligt 0,6 procent lager dan in voorgaande ramingen, al betekent dit niet dat de impact van de vergrijzing is afgenomen. Die is vervroegd in de tijd en dus acuter geworden.

De totale sociale uitgaven zullen naar schatting toenemen van 26,4 procent van het bbp in 2013 tot 30,6 procent in 2060, met een piek van 32,2 procent in 2040. Ten opzichte van vorige vooruitzichten liggen de budgettaire kosten van de vergrijzing in 2060 0,6 procent van het bbp lager, waarbij het leeuwendeel van het verschil kan worden toegewezen aan de uitgaven voor gezondheidszorg, en dan vooral voor de langdurige zorg.

De Studiecommissie ging bij dit jaarverslag immers uit van een nieuwe methodologie, die belangrijke effecten had op de projectie van de gezondheidsuitgaven. Ze zorgen voor 'meer dynamiek' in het tijdspad van de acute uitgaven, met een piek in 2040, en voor een lichte daling van de totale uitgaven aan het einde van de rit. Gevolg is dat de impact van de vergrijzing niet is afgenomen, maar wel vervroegd in de tijd. Zo lag er een verschil van liefst 2 procent bij de totale sociale uitgaven in 2040 ten opzichte van de vorige schattingen.

'Dit toont dat de noodzaak aan hervormingen op het vlak van pensioenen, arbeidsmarkt en economie nog dringender is geworden dan voordien', reageerde ontslagnemend minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld). Hij verwees ook naar het rapport van de expertencommissie voor pensioenen, dat onlangs werd voorgesteld. Zonder op de inhoud in te gaan, benadrukte De Croo dat 'als je beide verslagen samenlegt, het duidelijk is dat de zaken klaarliggen en we weten wat de noodzaak is'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud