Burgemeester Aalst kampioen betaalde mandaten

©BELGA

De Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) had eind vorig jaar 17 betaalde mandaten achter zijn naam staan. Daarmee overtreft hij nipt de Oost-Vlaamse gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD) en de Gentse schepen Martine De Regge (sp.a).

De lijst met de mandaten van ruim 8.000 politici en hoge ambtenaren verscheen donderdag in het Belgisch staatsblad. Zo’n mandatenlijst moet elk jaar worden ingediend bij het Rekenhof samen met een vermogensaangifte. Dat om belangenvermenging te vermijden.

Opvallend is dat er politici zijn met tientallen mandaten. De kampioenen dit jaar zijn de Limburgse gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) en de Oost-Vlaamse gedeputeerde Jozef Dauwe met 58 streepjes achter hun naam. Daar zitten wel veel onbezoldigde mandaten bij.

Maar uit de ruim 1.100 pagina’s in het Staatsblad valt ook af te leiden wie de meeste betaalde mandaten cumuleert. We baseerden ons daarvoor op het aantal functies dat elke politicus aan het einde van vorig jaar uitoefende.

Christoph D’Haese is met 17 mandaten de kampioen. Veel van die mandaten zijn wel een gevolg van zijn mandaat als burgemeester van Aalst.

Bovendien levert het ene mandaat meer op dan het andere. Wie bestuurder is bij Sofina, zoals Guy Verhofstadt (Open VLD), wordt daarvoor zeer goed vergoed. Een zitje als bestuurder van het Aalsterse ziekenhuis, een van de mandaten van D’Haese, is minder lucratief.

Het valt op dat vooral provincieraadsleden en gedeputeerden flink bijverdienen. De kampioen van die groep is Geert Versnick (Open VLD). Hij is onder andere bestuurder bij Eandis, Optima, Publi-T, het Havenbedrijf Gent en TMVW.

Maar ook sommige schepenen cumuleren een hele rist mandaten. Koen Kennis (N-VA), schepen van Financiën in Antwerpen, wordt betaald voor 16 functies. Hij is onder andere bestuurder bij Telenet Vlaanderen, Publi-T, Eandis, PMV en de BAM. Martine De Regge, sp.a-schepen van Personeel in Gent, heeft er ook 16. Ze is onder andere bestuurder bij Digipolis, Water-Link en een aantal intercommunales.

Een postje bij een intercommunale is blijkbaar ook zeer begeerd bij gemeenteraadsleden. Zo heeft Pablo Annys, gemeenteraadslid in Brugge, 15 betaalde mandaten verzameld. Ludovicus Monset, gemeenteraadslid in Blankenberge, heeft er 12.

Niet enkel politici cumuleren. Ook hoge ambtenaren en vakbondsleiders doen dat. Ann Van Laer, nationaal secretaris van de christelijke vakbond ACV, staat in de top tien met 15 betaalde mandaten. Vaak gaat het om mandaten die voorvloeien uit haar functie. Zo is ze bestuurder bij de RVA, het RIZIV. Van Laer is ook bestuurder van het Zilverfonds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud