CD&V: 'Beslissing over verlenging F-16's is jaar geleden genomen'

De levensduur van de huidige F-16's met vijf of zes jaar verlengen is volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke voorlopig niet aan de orde. ©BELGA

De levensduur van de huidige F-16's met vijf of zes jaar verlengen is volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke voorlopig niet aan de orde.

'De beslissing om de huidige toestellen te vervangen en 34 nieuwe aan te kopen is een jaar geleden genomen in de schoot van de regering. Het is aan de minister van Defensie om de lopende procedure af te ronden', zei Beke in 'De zevende dag'.

Enkel als aan het einde van de rit blijkt dat niet aan de opgelegde voorwaarden is voldaan, komt alles opnieuw op tafel.

De afgelopen week werd in de Kamer uitgebreid over het dossier van de F-16's gedebatteerd. Er was onder meer een 13 uur durende hoorzitting over de manier waarop Defensie had omgesprongen met een memo van Lockheed Martin over de mogelijke levensduurverlenging en over de precieze betekenis van de tekst.

Kolonel X

De slotsom van die lange dag hoorzittingen was dat enkel luitenant-kolonel Rudi Decrop, beter bekend als de 'kolonel X' die de bal in het dossier aan het rollen bracht, volhoudt dat onze F-16's zonder problemen zes jaar langer voor een lage prijs in de lucht kunnen blijven, wat een pak goedkoper is dan de aankoop van nieuwe toestellen. Die stelling werd tegengesproken door de andere aanwezigen van de luchtmacht, maar vooral door de experten van Lockheed Martin en het Amerikaanse leger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud