Advertentie
nieuwsanalyse

CD&V dreigt kater over te houden aan taxshift

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) naast premier Charles Michel (MR) tijdens een handelsmissie in Tokio. ©REUTERS

Elk nieuw front dat CD&V-vicepremier Kris Peeters opent voor een of andere vorm van vermogensbelasting, zoals dit weekend met de extra belasting voor verhuurders, wordt de dag nadien afgeschoten.

Wekenlang kibbelen de coalitiepartners van centrumrechts al over de indexsprong voor de huurprijzen. CD&V was voor, Open VLD en de N-VA tegen. Het idee was dat niet alleen de loontrekkenden moesten bijdragen via een indexsprong, maar ook huiseigenaars.

Peeters sloot die discussie het afgelopen weekend af. Een indexsprong voor huurprijzen is niet langer een prioriteit voor CD&V. Maar hij opende meteen een nieuw front, dat van de onroerende inkomsten. De grote verhuurders moeten hun steentje bijdragen, maakte de vicepremier duidelijk. Wie meerdere huizen verhuurt, moet meer belastingen betalen. Open VLD en de N-VA schoten het idee meteen af, omdat de huurmarkt al fragiel is en omdat gevreesd wordt dat vooral de middenklasse wordt getroffen.

CD&V gaat voor een grote vermogensbelasting én voor garanties voor de Arco-coöperanten. Maar dat lijkt politiek niet haalbaar.

Eerder was al duidelijk geworden hoe gevoelig het belasten van eigendom is. Toen Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) een ballonnetje over een aanpassing van het kadastraal inkomen had opgelaten en haar partijgenoot in de federale regering, minister van Financiën Johan Van Overtveldt, daarover een studie bestelde, stonden velen op hun achterste poten.

Elke vorm van vermogensbelasting blijkt dus moeilijk te liggen. De hoop van CD&V op een grote taxshift, waarbij de focus ligt op een bijdrage van de vermogens, lijkt dus ver weg. De partij vreest dat haar coalitiepartners zich er willen van afmaken met een speculatiebelasting. Maar dat is voor de christendemocraten onvoldoende. Ze blijven inzetten op een substantiële bijdrage van de vermogens.

©BELGA

CD&V staat met dat standpunt evenwel geïsoleerd in de coalitie. De partij moet er bovendien rekening mee houden dat ze ook nog geen garanties gekregen heeft voor de Arco-coöperanten. Ook dat zal de partij ongetwijfeld op tafel leggen in het debat over de taxshift. Maar én een grote vermogensbelasting én garanties voor de Arcocoöperanten, lijkt politiek niet haalbaar.

Voorts is het gevaar reëel dat een akkoord over de taxshift CD&V tijdens de komende begrotingsrondes zal blijven achtervolgen. Er moet immers nog ongeveer 6 miljard euro gevonden worden om de doelstelling van een begroting in evenwicht te bereiken tegen 2018.

En zoals steeds bij zo’n rondes is het CD&V die het hardst roept om de sanering niet alleen via besparingen te laten verlopen maar ook via nieuwe belastingen. Maar het probleem is dat na de taxshift alle politiek haalbare fiscale instrumenten zullen zijn opgebruikt. Bij een taxshift worden een reeks belastingen verlaagd en andere verhoogd. De coalitiepartners zullen het niet nalaten om elke vraag voor nieuwe belastingen af te ketsen omdat ‘CD&V haar taxshift al gekregen heeft’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud