Advertentie

CD&V dreigt vertrouwen in Demir op te zeggen

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) ©ID/ Bart Dewaele

De Vlaamse christendemocraten willen excuses van N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir. De partij dreigt er zelfs mee het vertrouwen in Demir op te zeggen.

Het interview van Zuhal Demir in De Zondag blijft nazinderen. Daarin zei staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) dat haar coalitiepartner CD&V een moslimpartij is. Bovendien verweet ze CD&V-voorzitter Wouter Beke  moslims te zien als kiesvee.

Beke was woest en eiste excuses. Ook premier Charles Michel (MR) kwam tussenbeide. Hij zei dat de uitspraken van Demir 'onaanvaardbaar en deloyaal' zijn in een coalitie. In een reactie via Twitter zei Demir dat ze de kritiek van de premier aanvaardt.

Maar excuses aan CD&V weigerde ze. 'We weten niet waarom we excuses zouden moeten aanbieden', verklaarde haar woordvoerder aan het persbureau Belga. 

In een telefonisch gesprek tussen Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever liet die laatste wel verstaan dat Demir de uitspraken niet had mogen doen, omdat ze nu staatssecretaris is en geen parlementslid meer.

Vertrouwen

Maar voor CD&V is dat niet voldoende. De Vlaamse christendemocraten willen excuses van Demir. En de partij zegt een stok achter de deur te hebben. Als excuses achterwege blijven, dan dreigt CD&V ermee de het vertrouwen in Demir op te zeggen. Na de paasvakantie moet ze haar beleid voorstellen in het parlement. Parlementsleden kunnen naar aanleiding van die beleidsverklaring alleen aanbevelingen doen over haar beleid. Er is geen sprake van een vertrouwensstemming.

Maar CD&V kan in theorie wel de bazooka bovenhalen en een motie van wantrouwen indienen.

De vraag is of CD&V het zo hard zal spelen. Als CD&V dat doet, dreigt een regeringscrisis. Wil CD&V dat risico lopen?

Tegelijk ziet het er voorlopig niet naar uit dat Demir zal ingaan op de vraag van CD&V.

Golf van beledigingen

Intussen is de MR, de partij van de premier, is not amused dat het incident blijft aanslepen. Dennis Ducarme, de fractieleider van de MR in de Kamer, wijst er Demir op dat ze bevoegd is voor het armoedebeleid. Hij verwacht dat ze met voorstellen komt om de armoede te bestrijden en dat ze stopt met beledigen. 'Niemand wordt beter van dit soort provocaties, ook niet de auteurs', zegt Ducarme aan Belga. 'Ik wil dat het incident gesloten wordt en dat we niet belanden in een golf van beledigingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud