CD&V duidt Smaers en Franssen aan als interim-voorzitsters

Cindy Franssen (links) was tot nu toe ondervoorzitster van CD&V. ©Photo News

De algemene vergadering van CD&V heeft ondervoorzitsters Cindy Franssen en Griet Smaers aangesteld als interim-voorzitsters.

Franssen en Smaers vervangen voorzitter Wouter Beke, die minister van Welzijn is geworden in de Vlaamse regering. ZFranssen is lid van het Europees Parlement, Smaers voormalig Kamerlid en schepen in Geel. Ze maakten beiden deel uit van de twaalf apostelen die na de verkiezingsnederlaag van CD&V moesten uitzoeken waarom de partij zo slecht scoorde.

De twee voorzitsters ad interim zullen de partij leiden tijdens de voorzittersverkiezingen. CD&V'ers hebben tot maandag 21 oktober de tijd om hun kandidatuur voor het voorzitterschap in te dienen. Tot nog toe heeft niemand dat gedaan.

Voorzittersverkiezingen

Wel is er gespeculeer dat Kris Declercq, de burgemeester van Roeselare, en Vincent Van Peteghem, de burgemeester van De Pinte en de spreekbuis van de twaalf apostelen, en jongerenvoorzitter Sammy Mahdi zich kandidaat zullen stellen. De vraag is ook of Hendrik Bogaert of Pieter De Crem, die tot de rechtervleugel van CD&V behoren, in de race zullen stappen.

Tussen 28 oktober en 17 november kunnen de leden stemmen en de resultaten worden op 18 november bekend gemaakt. Als geen enkele kandidaat de vereiste 50 procent van de stemmen haalt, volgt er tussen 20 november en 5 december een nieuwe stemronde met de twee kandidaten die het best hebben gescoord. Ten laatste op 6 december heeft CD&V zo een nieuwe voorzitter.Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud