Advertentie

CD&V-eminenties willen verwijdering kernwapens

Aan Kleine Brogel is al meermaals actie gevoerd tegen de kernwapens - Foto: Philip Reynaers ©Photo News

CD&V'ers Jean-Luc Dehaene, Mark Eyskens en Luc Van den Brande pleiten voor een verwijdering van de kernwapens op Kleine Brogel. Ze onderschrijven een open brief daarover in De Morgen.

Een open brief van Antwerps CD&V'er Benoit Lannoo dinsdag in De Morgen pleit voor een verwijdering van de kernwapens op Kleine Brogel tegen 6 augustus 2015, de zeventigste verjaardag van de atoombom op Hiroshima. Hij stelt wel dat de beslissing moet worden genomen in overleg met de NAVO.

Opvallend is dat de brief mee ondertekend wordt door oud-regeringsleden zoals oud-premier Jean-Luc Dehaene, minister van Staat Mark Eyskens en voormalig Vlaams minister-president Luc Van Den Brande.

Oppositiepartij Groen toont zich bij monde van kamerlid Eva Brems tevreden met het pleidooi, maar vindt dat de CD&V'ers nog altijd met een gespleten tong spreken. 'Het is jammer dat ook deze CD&V'ers de moed niet hadden om een onvoorwaardelijke terugtrekking te eisen,' aldus Brems. Als er immers geen akkoord kan gevonden worden in NAVO-verband, moet België bilateraal met de Verenigde Staten onderhandelen.

Sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen pleit ook voor een proactieve houding in de onderhandelingen die moeten leiden tot een snelle terugtrekking van kernwapens uit Kleine Brogel.

Volgens minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is een eenzijdig opzeggen 'te kort door de bocht'. Ook wil De Crem de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Rusland over ontwapening afwachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud