'CD&V heeft het minst zijn stempel gedrukt'

Dave Sinardet. ©Dieter Telemans

Nu de krijtlijnen van de taxshift beklonken zijn, is het voor elke partij kijken wat in het potje zit. CD&V, de partij die het hardst een taxshift wilde, heeft het minst zijn stempel gedrukt, vindt politicoloog Dave Sinardet.

‘CD&V is als enige partij steeds blijven pleiten voor een taxshift.’ In zijn reactie op het akkoord onderstreept CD&V-voorzitter Wouter Beke het nog eens fijntjes. De christendemocraten lanceerden vorige zomer het idee van een taxshift: de verschuiving van de lasten op arbeid naar consumptie, vermogen en vervuiling. Het idee kwam uit de koker van Koen Geens, toen nog minister van Financiën. CD&V bleef achteraf ook de grootste voorstander. Toen Open VLD-minister Maggie De Block begin juli opperde de taxshift uit te stellen, reageerde CD&V-vicepremier Kris Peeters als door een bij gestoken. ‘Zijn de lasten op arbeid plots geen probleem meer?’

‘Dat de CD&V zo hoog heeft ingezet op de taxshift kan bij de evaluatie confronterend worden’, denkt politicoloog Dave Sinardet. Hij kadert zijn stelling in de context van vorige zomer. In de lange onderhandelingen na de verkiezingen van 25 mei vorig jaar moest CD&V enkele nederlagen slikken. De achterban, met de vakbond ACV als meest vocale exponent, kreeg van de partijleiding enkele bittere liberale recepten te slikken, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd en de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering.

CD&V heeft hoog ingezet op een taxshift, maar heeft het minst zijn stempel gedrukt.
Dave Sinardet
Politicoloog

‘De CD&V zette hoog in op de taxshift onder druk van de achterban die de liberale recepten gecompenseerd wilde zien door een meerwaardebelasting op vermogens', aldus Sinardet. 'CD&V heeft de discussie over de taxshift telkens in een bepaalde richting geframed, terwijl de andere partijen dat veel vrijblijvender konden aanpakken.’ Het risico bestaat dat de evaluatie voor de christendemocraten veel harder zal uitvallen dan voor de andere partijen, gaat Sinardet verder. ‘CD&V heeft hoog ingezet op een taxshift, maar heeft het minst zijn stempel gedrukt.' De speculatietaks - die aandelen die verkocht worden binnen de zes maanden belast - mikt ‘maar’ op 28 miljoen euro.

ACV

Vakbond ACV verwoordt het een pak scherper dan Sinardet. In niet mis te verstane bewoordingen veroordeelt de vakbond het akkoord als een ‘taxmisser’. ‘De werkende burgers met een bescheiden loon gaan later misschien meer netto ontvangen. Dat neemt de regering vandaag dubbel en dik terug met de hogere btw op elektriciteit en hogere accijnzen.’ De vakbond vindt ook dat de werkgevers opnieuw ontsnappen. ‘Geen taks op meerwaarden, geen bijdrage van grote vermogens.’

Op de persconferentie plaatste CD&V-vicepremier Kris Peeters zich evenwel in het rijtje vicepremiers die het ‘ploegwerk’ van de federale regering roemden en het etiket van ‘kibbelkabinet’ afsmeten. Deze regering kan beslissen, klonk het. Maar de vraag is of de CD&V-achterban zich terug kan vinden in dit akkoord. ‘Deze taxshift kan de positie van CD&V in de federale regering weer in vraag stellen’, voorspelt Sinardet. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud