CD&V-kandidaten verdeeld over Arco

De zeven kandidaat-voorzitters van CD&V. ©BELGA

Moet CD&V blijven inzetten op een oplossing? Ja, vinden CD&V-kandidaten Walter De Donder en Vincent Van Peteghem. Nee, vindt Sammy Mahdi.

De CD&V-partijtop heeft de kandidaat-voorzitters van CD&V een fiche bezorgd over Arco, zodat ze alle zeven eenzelfde lijn aanhouden over Arco. En die lijn is dat de formateurs van de volgende regering een antwoord moeten geven op de terechte vraag van de vele Arco-coöperanten.

Arco is het vehikel waarmee de christelijke arbeidersbeweging participeerde in Dexia, de bankgroep die in 2011 over de kop ging. Daarbij zagen 800.000 Arco-coöperanten zo’n 1,5 miljard euro in rook opgaan. CD&V heeft altijd beloofd dat de Arco-coöperanten voor een deel vergoed zouden worden, maar daar kwam niets van in huis.

Marsorder

CD&V wil Arco evenwel niet lossen. Hilde Crevits en Koen Geens hebben aan de kandidaat-voorzitters laten verstaan dat een oplossing noodzakelijk is. Veel van de Arco-coöperanten zijn kiezers van CD&V.

Kandidaat-voorzitter Walter De Donder bevestigde vanmorgen op Radio 1 dat hij een marsorder heeft gekregen van de partijtop. Hij is van mening dat er een oplossing moet komen, maar benadrukte wel dat ook de christelijke zuil, Beweging.net, haar duit in het zakje moet doen. Ook Vincent Van Peteghem, een andere kandidaat, laat in Knack verstaan dat zijn partij Arco sowieso opnieuw op tafel zal leggen.

Een ander geluid is te horen bij Sammy Mahdi. Hij vindt dat CD&V de bladzijde moet omslaan. 'We hebben ons best gedaan, maar we mogen de Arco-gedupeerden niet blijven geselen. Daar is werkelijk niemand mee gediend', laat hij via Twitter verstaan.

Bij CD&V weerklinkt ook kritiek op de demarche van de partijtop. Kamerlid Jef Van den Bergh uit zijn ongenoegen via Twitter: 'Ja, het was hoog tijd om nog eens in eigen voet te schieten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud