CD&V-leden stemmen voor Vivaldi

CD&V-voorzitter Joachim Coens bij aankomst in de Elisabethzaal. ©Photo News

Met 73,9 procent van de stemmen keuren de leden van CD&V de regeringsdeelname van hun partij goed.

De leden van CD&V hebben woensdagavond laat de deelname van hun partij aan de Vivaldi-coalitie goedgekeurd. Daarmee is ook de onzekerste factor onder coalitiepartners mee aan boord.

Ledencongressen van regeringspartijen zijn vaker wel dan niet een excuus om een rondje applaus in ontvangst te nemen van de achterban voor het geleverde onderhandelwerk. Maar de Vivaldi-partijen hielden het congres van partner CD&V deze keer met argusogen in de gaten.

De voorbije dagen en weken roerde de CD&V-achterban zich. Dat de partij, die zich tijdens de lange formatie 14 maanden lang had vastgeklonken aan de N-VA, uiteindelijk toch voor een avontuur met Vlaamse minderheid koos, leidde tot veel wrevel. Uitgelekte berichten uit een WhatsApp-groep met de CD&V-burgemeesters en voorzitter Joachim Coens schetsten een beeld van diepe ontevredenheid aan de basis.

En ook de rechtervleugel van de partij liet van zich horen bij monde van minister Pieter De Crem, die de ‘paars-groene’ plannen van Vivaldi publiek afbrandde. Het beeld dat de voorbije dagen aan CD&V bleef hangen, was dat van een partij die verscheurd dreigde te worden door haar regeringsdeelname.

Om de leden te overtuigen van het project achtte Coens het dan ook nodig ze in de ogen te kunnen kijken op een fysieke bijeenkomst. 600 leden verzamelden woensdagavond in de Antwerpse Elisabethzaal, terwijl nog eens 3.600 leden via livestream meevolgden van thuis uit.

Postjes of principes?

De protestactie van Vlaams Belang aan de ingang van de Elisabethzaal. ©Photo News

De oppositie wist dan ook waar kamperen, wilde ze Vivaldi nog voor het vertrek een stok in de wielen steken. Delegaties van het Vlaams Belang, aangevoerd door voorzitter Tom Van Grieken, en Jong N-VA wachtten de CD&V leden die naar de Elisabethzaal afzakten op met pamfletten om op te roepen tegen een regeringsdeelname te stemmen. Vlaams Belang rolde een loper uit met het opschrift ‘Postjes of principes?’.

Eenmaal binnen viel van die hoogspanning al bij al weinig te merken. De meeste leden die we spraken, bleken vooral blij dat er tout court een volwaardige regering komt. En zelfs De Crem kreeg bij zijn intrede in de Elisabethzaal geen kritisch woord meer over de lippen. Enkel Hendrik Bogaert - net als De Crem aan de rechterzijde van het CD&V-spectrum - liet vooraf weten tegen te stemmen.

Zelfs Pieter De Crem kreeg bij zijn intrede in de Elisabethzaal geen kritisch woord meer over de lippen.

De rest liet zich door onder anderen federaal fractieleider Servais Verherstraeten, de provinciale voorzitters, de voorzitters van bewegingen JongCD&V, Vrouw & Maatschappij en CD&V-senioren, Vlaams minister Hilde Crevits en voorzitter Coens uitleggen wat in het akkoord stond en welke accenten CD&V op haar conto schreef.

Open doekje

Ook afscheidnemend minister Koen Geens, die bij wijze van uitzwaaiing een open doekje kreeg van Coens, hield nog een warm pleidooi voor regeringsdeelname. Een twaalftal partijleden vroegen ook het woord, waaronder Bogaert, maar ook die tussenkomsten waren volgens aanwezigen ‘bedaard en constructief, zelfs van de tegenstanders’.

Toch was het onder de cabinetards nog bang afwachten op de stemming. Dat er zoveel leden van thuis volgden en stemden, werd als een risicofactor gezien. Die zorgen bleken ongegrond.

Met 73,9 procent van de stemmen kiest CD&V dus voor de avanti waar voorzitter Coens al weken de mond over vol had. 23,6 procent van de leden stemde tegen, 2,4 procent onthield zich.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud