analyse

CD&V lijkt de aftocht rond Arco te blazen

Kris Peeters en Wouter Beke in 2014, bij de vorming van de federale regering, waar een Arco-deal werd gesloten. CD&V lijkt nu te aanvaarden dat hij op een Europees veto zal blijven stuiten. ©BELGA

CD&V kan er sinds dit weekend mee leven dat ze niet zelf bepaalt wanneer de Arco-vergoeding wordt betaald maar dat 'experts' beslissen over uitstel.

CD&V-vicepremier Kris Peeters en partijvoorzitter Wouter Beke lijken de eerste stappen van de aftocht uit het Arco-gevecht in te zetten. Ze geven voor het eerst toe dat de Arco-coöperanten misschien niet voor de verkiezingen hun geld zien. En ze trekken de handen af van die timing, omdat die volgens hen in handen van bankanalisten en experts is.

Het is opvallend hoe voor CD&V plots geen haast meer zit achter de vergoeding voor de Arco-aandeelhouders, terwijl de partij al sinds de val van Dexia vecht voor een vergoeding voor de aandeelhouders die via de christelijke zuil belegden.

Deze zomer werd in de regering nog afgesproken dat Belfius, de opvolger van Dexia, dit najaar voor 30  procent naar de beurs zou gaan. Dat moet de middelen opbrengen om de Arco-coöperanten te vergoeden.

Vestager

Het probleem met die deal is dat hij wellicht op bezwaren van Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager stuit, die ook al een eerdere Arco-regeling vernietigde als ongeoorloofde staatssteun.

Dat groen licht van de Europese Commissie is er ook nu nog niet. De voorbije maanden zei CD&V dat experts daarover in contact stonden met de Commissie, zonder dat duidelijk is in welke richting de gesprekken gaan. Een officiële aanmelding van het Arco-dossier bij de Commissie is er nog niet.

Raad van bestuur Belfius

De raad van bestuur van Belfius heeft vorige week echter klaarheid geëist over die kwestie. Hij nam de beslissing Belfius naar de beurs te brengen, maar stelt een voorwaarde: eerst moet er Europees groen licht zijn voor de vergoeding voor Arco-coöperanten.

Legt CD&V er zich sinds dit weekend bij neer dat dat groen licht er nooit komt?

Ander discours

Opvallend is dat zowel Kris Peeters en Wouter Beke hun discours over Belfius veranderd hebben. Beiden aanvaarden, een maand voor de lokale verkiezingen, dat er uitstel komt.

Ze schuiven de reden voor dat uitstel bij de mensen van Belfius en bij de FPIM, de holding van de federale overheid die de Belfius-aandelen in handen heeft.

'Als Belfius om een of andere reden - marktomstandigheden - nu niet naar de beurs kan, dan zit er vertraging op voor Arco', zei Kris Peeters zondag in 'De zevende dag'. Hij zei dat het nu aan de experts van FPIM en andere experts is om te beslissen over de timing van de beursgang.

Bankdirecteur

Op Radio 1 zei Beke maandagochtend hetzelfde: dat uitstel mogelijk is en dat experts daarover beslissen. Ook hij legde uit dat de Arco-regeling nu eenmaal vast hangt aan de beursgang van Belfius en dat marktexperts over die laatste beslissen.

Ik ben geen bankdirecteur of bankanalist.
Wouter Beke
CD&V-voorzitter

'Er is principieel beslist naar de beurs te gaan', zei Beke over Belfius. 'Dat is nodig om middelen te hebben om de Arco-vergoeding te kunnen uitkeren. Als je slechte marktomstandigheden zou hebben – en ik ben geen bankdirecteur en geen bankanalist – en het is beter even te wachten, dan moet je daar rekening mee houden.'

'Er is nu gevraagd aan mensen die daar veel meer gespecialiseerd in zijn – de FPIM bijvoorbeeld – om daar een oordeel over te vellen.'

Mensen van Belfius

Beke zei dat voor de zomer 'mensen van Belfius' de beursgang in het najaar nog een goede idee vonden, maar dat 'de meningen blijkbaar zijn bijgesteld'.

De CD&V-voorzitter ontkende op Radio 1 dat een eventueel uitstel afstel betekent. Er is een principiële beslissing voor de beursgang én de vergoeding voor de Arco-coöperanten genomen, zei hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud