CD&V mee aan tafel voor Vivaldi

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert ging vorige week nog langs op het paleis. ©BELGA

Koninklijk onderhandelaar Egbert Lachaert (Open VLD) heeft zondag samen gezeten met de partijen die een Vivaldi-coalitie kunnen vormen.

Vorige week kondigde Lachaert aan dat hij wil proberen om een Vivaldi-coalitie op de been te brengen. Naast Open VLD maken de MR, de PS, de sp.a, Groen en Ecolo en CD&V daar deel van uit. Al die partijen zaten zondagavond voor het eerst samen.

Lachaert kwam midden augustus aan zet nadat de liberalen een poging van de PS en de N-VA om samen een regering te vormen uit de lucht schoten. Volgens Open VLD en de MR waren hun plannen op sociaaleconomisch vlak te links en ging de staatshervorming die ze beoogden te ver. Koning Filip verlengde afgelopen vrijdag de opdracht van de Open VLD-voorzitter. Vrijdag moet hij opnieuw verslag uitbrengen van zijn opdracht.

De liberalen hebben de knop naar Vivaldi omgedraaid. Lachaert liet dat vorige week al uitschijnen, MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde zondag dat hij 'convergenties' ziet met de groenen. Daardoor staat de N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, voorlopig op een zijspoor.

Veel onzekerheid

Toch is het allesbehalve zeker of Vivaldi uit de startblokken kan schieten. In ruil voor een staatshervorming hadden de socialisten van N-VA-voorzitter Bart De Wever een aantal sociaaleconomische toegevingen bekomen. Tot ongenoegen van de liberalen beschouwen ze die toegevingen als verworven.

Bovendien is het nog altijd de vraag of CD&V-voorzitter Joachim Coens bereid is om tot een Vivaldi-coalitie toe te treden. De christendemocraten lieten tot nog toe verstaan dat de twee grote partijen - de PS en de N-VA - deel moeten uitmaken van de federale regering. Dat Coens bereid is om met de andere partijen samen aan tafel te gaan zitten, wordt als een voorzichtig teken beschouwd dat hij bereid is om die eis los te laten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud