CD&V vraagt informateursduo De Wever-Magnette

Geens pleit ervoor N-VA aan boord te houden. ©BELGA

Koen Geens, het federale kopstuk van CD&V, vraagt dat de twee grootste partijen, N-VA en PS, samen hun verantwoordelijkheid nemen.

CD&V stuurde zondagmiddag Koen Geens, vicepremier en hoofdonderhandelaar voor de partij voor de federale coalitievorming, het veld in. De federale formatie zit op een cruciaal moment. PS-voorzitter Paul Magnette is nog tot 9 december aan zet als informateur. 

Er lekte wel al een nota uit die erg in de richting van paarsgroen wees. Open VLD-kopstuk Bart Somers, viceminister-president binnen de Vlaamse regering, opende vorige week zondag bij VTM Nieuws tegelijk de discussie hoe ernstig de N-VA nog is met de federale formatie. 'Zelfs een blinde ziet dat ze federaal voor de oppositie kiezen.' 

Tegengas

Vanop dezelfde stoel gaf Geens deze middag tegengas. 'Ik heb het gevoel dat N-VA dit proces wel een eerlijke kans wil geven.' Hij wil dat de N-VA niet zomaar aan de zijlijn blijft. 'Het is essentieel voor de stabiliteit van het land, én van de Vlaamse regering, dat men N-VA ernstig neemt.' In een waar 'zondagsoffensief' herhaalde hij dat pleidooi ook voor de camera's van de Franstalige zender RTL. 

Het is essentieel voor de stabiliteit van het land, én van de Vlaamse regering, dat men N-VA ernstig neemt.
Koen Geens
CD&V-vicepremier

Het is voor Geens een optie dat de twee voorzitters van de twee grootste partijen, Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) samen het veld ingaan. De Wever zou openstaan voor zo'n informatieopdracht, zo zou hij aan Geens verzekerd hebben. 

Communicatielijn

Geens was zondag niet de enige CD&V'er met een boodschap in die zin. CD&V-veteraan Eric Van Rompuy zat op dezelfde communicatielijn, ook al op RTL. Hij vindt de tijd rijp voor een duo De Wever-Magnette. 'De regenboogcoalitie is dood, er moet een gezamenlijk initiatief komen.'

Ook Sammy Mahdi, kandidaat-voorzitter bij CD&V, hintte daar in De Zevende Dag op. 'Ik hoop dat Bart De Wever in een volgende ronde zijn verantwoordelijkheid kan opnemen, op zoek naar een mogelijke coalitie', gaf hij aan. Zijn rivaal Joachim Coens vraagt eveneens dat de 'grootste partij kleur bekent'. 

Communautair

Geens gaf Somers meteen ook een veeg uit de pan dat hij N-VA federaal al in de oppositie zag. 'De tussenkomst van meneer Somers plaatste de N-VA nog meer in een zetel.' Hij vindt ook dat het communautaire geen taboe mag zijn bij de onderhandelingen. 

Zo moet een nieuwe federale regering zich zeker uitspreken over communautaire splijtzwammen, zoals de vliegwet en federale beperking van artsen en tandartsen. Tegen 2024 moet er zelfs kunnen nagedacht worden over een zevende staatshervorming, vindt Geens. Wijzigingen in ethische dossiers kunnen alleen bij consensus binnen de regering. 

Francken

Geens had het tot slot ook over N-VA-politicus Theo Francken, die zaterdag speechte op een congres van de Nederlandse Forum Voor de Democratie (FVD). Hij herhaalde er zijn verzet tegen het Marrakeshpact. 'De inhoud en timing van zijn uitspraken is niet wijs gekozen', aldus Geens. 'Maar het is geen excuus om N-VA uit de onderhandelingen te houden.'

Voor Geens hadden ook al andere prominente CD&V'ers duidelijk gemaakt dat ze de 'paarsgroene' nota van Magnette niet zomaar zouden slikken. En dat er nog een N-VA'er het veld in moest. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits en federaal minister Pieter De Crem waren bijvoorbeeld niet te spreken over de verlaging van de pensioenleeftijd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud