Advertentie

CD&V weigert hulp sp.a voor meerwaardebelasting

Meryame Kitir (sp.a) wil de CD&V een wisselmeerderheid aanbieden om een wetsvoorstel voor een meerwaardebelasting te stemmen. ©BELGA

De Vlaamse socialisten voeren de spanningen binnen de federale regering op. Ze bieden aan om de CD&V te helpen om de meerwaardebelasting er door te drukken. CD&V wijst de uitgestoken hand af.

Komt er nu een meerwaardebelasting op beursgenoteerde en niet genoteerde aandelen of niet? Regeringspartij CD&V vecht hier al langer voor als onderdeel van een 'rechtvaardigere fiscaliteit' en de taxshift van minder lasten op arbeid en meer op kapitaal.

Maar de afgelopen dagen werd andermaal duidelijk dat N-VA en Open VLD op de rem blijven staan voor de invoering van een nieuwe belasting.

Socialisten willen CD&V helpen

De sp.a reikt de CD&V nu de hand. De socialistische Kamerfactieleidster Meryame Kitir biedt CD&V-voorzitter Wouter Beke een wisselmeerderheid aan uit om een wetsvoorstel rond de meerwaardebelasting te stemmen in het parlement.

Dit is een doorzichtig nummertje.
Wouter Beke
Voorzitter CD&V

'Zo krijgt de bevolking alsnog waar ze recht op heeft: een eerlijke fiscale bijdrage van de grote vermogens in dit land', zegt Kitir in De Zondag.

Kleur bekennen

Kitir wil daarmee de CD&V kleur doen bekennen in het dossier. 'Mocht het Wouter Beke menens zijn en zijn partij wil écht werk maken van een eerlijke fiscaliteit, dan kunnen ze daarvoor bij de oppositie terecht. CD&V hoeft het voorstel voor een meerwaardebelasting dus nog niet definitief te begraven. Wij nodigen Wouter Beke uit voor een wisselmeerderheid.'

CD&V-voorzitter Wouter Beke. ©Photo News

Een reactie uit het christendemocratische kamp liet niet lang op zich wachten. 'Dat is een doorzichtig nummertje', stelde Beke in het VRT-programma De Zevende Dag.

'Ik heb al met de sp.a aan regeringsonderhandelingen deelgenomen en dan eisen de socialisten steeds dat in het regeringsakkoord opgenomen wordt dat niet met wisselmeerderheden gewerkt wordt', ging Beke voort. 'Aan dat spelletje doe ik niet mee.'

Ook Groen reikt hand

Even later reikte ook Groen de christendemocraten de hand. 'We kunnen het fiscale dossier samen vastpakken', zei Kamerlid Kristof Calvo tegen CD&V-collega Servais Verherstraeten. 

'Ik ken uw voorstel. U wil de belastingen met 8 miljard euro verhogen. Daaraan doen wij niet mee', repliceerde de christendemocratische fractieleider in de Kamer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud