CD&V wil 6 miljard belastingsverlagingen

CD&V kiest voor 6 miljard euro aan belastingsverlagingen. - WKB ©Wim Kempenaers (WKB)

CD&V wil in de vijf jaar na de verkiezingen voor 6 miljard euro aan belastingverlagingen doorvoeren. Dat blijkt uit het langverwachte sociaaleconomisch plan dat de partij vrijdag voorstelde. "Hiermee kunnen we 224.000 jobs creëren tegen 2019", aldus Vlaams minister-president Kris Peeters. 'En dat is nog conservatief berekend.'

De afgelopen weken trokken Peeters en andere kopstukken van CD&V langs verschillende bedrijven, scholen en organisaties in alle Vlaamse provincies. Daaruit distilleerden de christendemocraten hun sociaaleconomische agenda die ze na de verkiezingen willen realiseren. Het resultaat werd 3D-plan gedoopt: voor Duidelijkheid, Duurzaamheid en Doelgerichtheid.

CD&V wil 3 miljard euro vrijmaken voor de verhoging van de belastingvrije som en 3 miljard voor de vermindering van de loonlasten voor bedrijven. In 2019 moet België daardoor lagere loonkosten hebben dan de buurlanden. De notionele intrestaftrek blijft de komende vijf jaar stabiel als het aan CD&V ligt.

Tegelijk wil CD&V extra investeren in onder meer onderwijs (1,3 miljard euro), welzijn (450 miljoen euro) en de volledige toekenning van de welvaartseneveloppes (1,8 miljard euro). Het benodigde geld wordt gehaald bij besparingen in de federale en de Vlaamse begroting (bijna 10 miljard), bij een harmonisering van de btw en hogere accijnzen op diesel (3 miljard) en bij kleinere maatregelen, zoals een nieuwe verhoging van de belasting op tabak (300 miljoen).

De overheidsuitgaven nominaal bevriezen op het huidige niveau, zoals N-VA voorstelt, willen de christendemocraten niet. 'Dat zou immers betekenen dat de aangroei van het aantal gepensioneerden automatisch zou leiden tot een daling van de pensioenbedragen', stelt de partij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud