CD&V wil begrotingsdiscipline in grondwet

Hendrik Bogaert (CD&V) - Foto Emy Elleboog

Hendrik Bogaert, Kamerlid voor CD&V, heeft een voorstel tot herziening van de grondwet uitgeschreven om de schuldgroei aan banden te leggen. Begrotingen moeten volgens hem vanaf 2016 een overschot hebben van een half procent. Alleen bij economische crisissen, in noodsituaties of om de vergrijzing op te vangen, kan die schuldrem wat gelost worden. Dat schrijft De Standaard vrijdag.

Bogaert treedt daarmee in de voetsporen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Zij hielden in augustus al een pleidooi om een verplicht begrotingsevenwicht in te schrijven in de grondwet. Duitsland en Spanje hebben deze 'gouden regel' intussen goedgekeurd.

De regeling die Bogaert voorstelt, zou voor alle regeringen in België gelden. Ook de gewesten en gemeenschappen moeten vanaf 2016 dus een overschot van een half procent kunnen voorleggen. Voor de Vlaamse regering is het probleem het kleinst. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft al aangekondigd dat hij in het Vlaamse handvest zelf een gouden regel wil inschrijven.

Voor de andere regio's, en dan vooral voor Brussel, is het probleem veel groter. Bogaert vindt dat Brussel na de 461 miljoen die het jaarlijks krijgt via de staatshervorming maar voor eigen deur moet vegen. Het Rekenhof moet erop toezien dat de regio's hun verplichtingen nakomen. Een regio die verantwoordelijk is voor een te hoog tekort, kan verplicht worden de boete te betalen die Europa kan opleggen.

Het is nog niet helemaal duidelijk of CD&V, dat zich wil positioneren als een partij die de begrotingsorthodoxie in het hart draagt, het voorstel ook op tafel zal leggen tijdens de regeringsonderhandelingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud