CD&V wil parlementaire controle op belastingdeals

©BELGA

In de plenaire vergadering van De Kamer heeft CD&V-parlementslid Roel Deseyn gepleit voor de oprichting van een 'Comité F'. Aanleiding is de heisa over een belastingdeal die biergigant AB Inbev mocht sluiten met de Belgische fiscus. CD&V wil via zo'n nieuw Comité F een parlementaire controle uitoefenen op alle belastingdeals die in ons land worden gesloten.

Vandaag, amper een week na Luxembourg Leaks, maakte De Tijd bekend dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een onderzoek voert naar een Belgische belastingdeal met AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld. In een vertrouwelijk akkoord met de Belgische fiscus kreeg AB InBev in 2012 toestemming om elk jaar tientallen miljoenen euro's uit de rest van de wereld te verhuizen naar een bedrijfje in ons land dat alleen op papier bestaat. De fiscale constructie laat AB InBev toe op die winsten amper 4 procent belasting te betalen. De voorbije drie jaar ging het om 140 miljoen euro winst en 5,5 miljoen euro belasting.

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), kreeg in het plenum van De Kamer verschillende vragen over de belastingdeal ('ruling'). CD&V-volksvertegenwoordiger en lid van de meerderheid, Roel Deseyn, uitte ook kritiek op de gang van zaken. 'Het is goed dat we een week na Lux Leaks opnieuw debatteren over fiscale rechtvaardigheid', stelde Deseyn. 'In het regeerakkoord staat heel duidelijk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen. En we moeten met dezelfde bril durven kijken naar de belastingconstructies die in België worden blootgelegd als die in Luxemburg. We moeten durven vragen waarom sommige belastingafspraken worden gesloten. Blijkbaar schort het ook nog aan de transparantie. Daarom is het hoog tijd voor de oprichting van een Comité F. Om als parlement kritisch te kunnen kijken naar het werk van de rulingcommissie. Het is belangrijk dat wij als wetgevers echt weten wat daar gebeurt.'

Ook Groen-oppositielid Meyrem Almaci spaarde de deal met AB Inbev niet. 'Vorige week was er LuxLeaks, ene gigantisch schandaal, maar deze week is het BelgoLeaks, met AB Inbev. Die mag 140 miljoen euro winst opsrijken - geen klein bier - en maar 5,5 miljoen euro belasting betalen: borrelnootjes. Terwijl de bevolking kreunt onder een enorme belastingdruk wordne in de achterkamertjes zulke belastingdeals gesloten.'

Minister Van Overtveldt benadrukt dat alles gebeurt in overeenstemming met de OESO-richtlijnen. 'Ik zal wel statistieken opvragen over de impact van de rulings op onze economie en belastingen. Op de website van de rulingcommissie kan iedereen de rulings raadplegen. Maar in sommige gevallen kan dat niet omdat er zulke diepgaande vragen worden gesteld aan de rulingcommissie die de commerciële strategie van het betrokken bedrijf zouden blootleggen. Er is ook nog zoiets als het beroepsgeheim van de ambtenaren. Maar het spreekt voor zich dat we al het nodige zullen doen om de transparantie te verhogen', waarna Van Overtveldt aankondigde dat hij zopas aan Luxemburg heeft gevraagd om ook alle belastingdeals die niet zijn gelekt, alsnog over te maken aan België.

'Hoe Schizofreen is dat?', repliceerde oppositielid Almaci. 'U vraagt transparantie aan Luxemburg, maar als het gaat over de eigen belastingafspraken schermt u plots met het beroepsgeheim. Dat is een spelletje van misleiding. Ook CD&V'er Deseyn besloot dat het onaanvaardbaar is om geen rechtvaardige bijdrage te vragen aan zij die aan de belasting kunnen ontsnappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud