CD&V zet jood die weigert vrouwen hand te schudden op Antwerpse lijst

Aron Berger ©Joods Actueel

CD&V Antwerpen stelt woensdag op haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen een ultra-orthodoxe jood voor die zegt te weigeren vrouwen een hand te geven en gemengd onderwijs 'kindermishandeling' noemt.

Hoe ver gaat CD&V in Antwerpen om de stem van de Joodse gemeenschap binnen te halen? Die vraagt stelt zich nu CD&V een orthodoxe jood op haar lijst zet die zegt te blijven weigeren vrouwen de hand te schudden. CD&V bevestigt dat de man woensdag wordt voorgesteld.

De nieuwe CD&V-kandidaat is de 42-jarige Aron Berger. In een gesprek met Joods Actueel zegt te zullen vast houden aan zijn religieuze principes, zoals het ritueel slachten van dieren en het weigeren om een hand te geven aan andere vrouwen.

'Als ultraorthodoxe jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof', zegt Berger in het gesprek, 'en zal ik dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame. Ik ben dan ook blij dat de CD&V begrip toont voor mijn overtuiging en ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentatie. Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook de respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.

De verwachte komst van een chassidische jood stoot op tegenstand. Federaal parlementslid Els Van Hoof, voorzitster van de CD&V afdeling 'Vrouw & Maatschappij' verzette zich dinsdagochtend op Radio 1 tegen een CD&V-politicus die weigert vrouwen een hand te geven. 'Bij voorkeur zou er op de CD&V-lijst geen mannen mogen staan die vrouwen geen hand willen geven. Ik heb het daar persoonlijk moeilijk mee.'

Kris Peeters tweette enkele minuten later: 'Elke kandidaat op de lijst respecteert gelijke positie man en vrouw'

Daarop legde Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, op Radio 1 uit dat Berger inderdaad vrouwen geen hand geeft. 'Dat is een onderdeel van de cultuur van de ultraorthodoxe joden. Ze leggen die regels ook niet op aan anderen. Het heeft niets te maken met discriminatie, maar met de regels van hun geloof.'

Ook federaal Kamerlid Hendrik Bogaert mengde zich daarop in de discussie en zei op dat wie vrouwen geen hand geeft, niet thuis hoort bij CD&V. Hij ziet het als een gebrek aan elementair respect. Wie geen hand geeft aan vrouwen, plaatst zich buiten het filosofisch kader van de partij, zegt Bogaert.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits verzet zich. 'In Vlaanderen wordt elkaar de hand geschud. Ik vind het belangrijk dat er ook een hand wordt gegeven aan vrouwen. Ook in Antwerpen. Dit is een probleem dat zo snel mogelijk moet uitgeklaard worden', zei ze op het VTM Nieuws. CD&V tweette die verklaring vervolgens dan weer rond.

In Antwerpen kondigde vrijwel elke partij al prominente kandidaten aan die de opdracht hebben de stem van de allochtone bevolking binnen te halen.

Ondertussen klinkt bij Open VLD  en N-VA zware kritiek op de Antwerpse CD&V en lijsttrekker Kris Peeters. Want Berger blijkt niet alleen problemen te hebben met geven van handen aan vrouwen, hij is ook tegen gemengd onderwijs. De Antwerpse zender ATV  zette dinsdagmiddag een interview online waarin Aron Berger in 2013 gemengd onderwijs bestempelt als 'kindermishandeling'. Federaal staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) vraagt daarom Kris Peeters 'kleur te bekennen'.

 

 

Zuhal Demir (N-VA), tevens staatssecretaris in de federale regering, spreekt over een 'nederlaag voor vrouwenrechten'. 'Het feit dat hij vrouwen de hand niet wil schudden maakt een en ander duidelijk",  reageert ze. 'Het is een kwestie van basisrespect om elkaar een hand te geven.' Volgens Demir zou elke partij aan zijn kandidaten moeten vragen om dezelfde verlichtingswaarden te respecteren die worden verdedigd in het partijprogramma. Ook Valerie Van Peel (N-VA) vindt dat wat Berger zegt niet getuigt van respect.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud