CdH en sp.a willen nog niet springen naar Arizonacoalitie

CdH-voorzitter Maxime Prévot. ©BELGA

Het cdH en de sp.a vinden het te vroeg om de stap te zetten naar een coalitie met liberalen, CD&V en N-VA. Sp.a weigert om een basisnota een eerste keer te bespreken.

Wie hoopte dat er 15 maanden na de verkiezingen een doorbraak in de formatie zou komen, moet nog even wachten. De zes partijen die overwegen een regering in de steigers te zetten, kunnen nog niet vertrekken.

Maandag werd normaal een nota over de relance na de coronaschok besproken. Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR), Joachim Coens (CD&V) en Egbert Lachaert (Open VLD) hebben die voorbereid. Ze gingen proberen met de nota drie andere partijen - de N-VA, de sp.a en het cdH - aan boord te trekken van wat een Arizonacoalitie wordt genoemd: de Amerikaanse staat heeft een blauw-rood-geel-oranje vlag. Zo'n coalitie zou in de Kamer 76 van de 150 zetels hebben.

Feedback

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau wil echter niet deelnemen aan die onderhandeling. Hij lichtte zaterdag een eigen nota toe aan Bouchez, Coens en Lachaert en verwacht eerst feedback en 'garanties' van hen daarover.

Pas nadat dat is gebeurd, wil de sp.a met alle zes rond de tafel. Lachaert en Bouchez zeggen dat het zo niet werkt: 'Er ligt een nota klaar. Kom luisteren.'

Afgeblazen

Ook het cdH is nog niet aan boord. Partijvoorzitter Maxime Prévot besliste vlak na de verkiezingen al dat zijn partij voor de oppositie kiest. Hij heroverweegt nu die optie maar is nog niet overtuigd. 'Op dit moment zijn de voorwaarden nog niet vervuld om te werken aan een Arizonacoalitie', zegt hij maandag.

De vergadering met de zes partijvoorzitters is daarop afgeblazen. Volgens Lachaert en Bouchez is dat omdat de sp.a niet naar de vergadering wil komen.

De drie voorzitters Bouchez, Coens en Lachaert zetten de onderhandelingen nu verder via bilaterales.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud