CdH heeft cruciale sleutel in handen

Om een centrumrechtse regering te vormen zal N-VA-voorzitter De Wever vooral cdH-voorzitter Benoît Lutgen (foto) moeten overtuigen. ©BELGA

Met de aanstelling van Bart De Wever als informateur is het federale spel echt begonnen. Met amper negen Kamerzetels kan het cdH wel eens de sleutel in handen hebben. Zowel voor een klassieke tripartite als voor een centrumrechtse regering.

N-VA-voorzitter Bart Wever heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een centrumrechtse regering wil zonder de PS. Aan Vlaamse kant kijkt hij in de richting van CD&V en Open VLD. Aan Franstalige kant naar de MR en het cdH.

Vooral het verleiden van de MR en het cdH wordt een heksentoer voor De Wever. Dat bleek gisteren al uit verklaringen van MR-kopman Didier Reynders. ‘Ik heb een voorkeur voor een regering zonder de N-VA’, maakte hij duidelijk op de Franstalige radiozender RTBF. Hij voegde eraan toe eerder een klassieke tripartite genegen te zijn en dat die ook te rechtvaardigen is. ‘De regeringspartijen zijn gegroeid. Aan Vlaamse kant hebben ze nu zelfs een meerderheid, wat voorheen niet het geval was.’

Toch moeten uit de uitspraken van Reynders geen al te verregaande conclusies worden getrokken. Bijvoorbeeld dat een centrumrechtse regering zonder de PS niet mogelijk zou zijn. Van Reynders is bekend dat hij vier stappen verder denkt. Reynders hoopt er op alle niveaus bij te zijn. In het scenario van een klassieke tripartite zijn de Franstalige liberalen er overal bij. Reynders is er als de dood voor dat de PS in zee zou gaan met het cdH in Wallonië en met het cdH en het FDF in Brussel.

Maar als liberaal en grote opponent van Di Rupo moet het voor Reynders ook verleidelijk zijn om zonder de PS en met de N-VA in zee te gaan. De Wever kan daar op inspelen door een tekst op papier te zetten die de MR maar moeilijk kan weigeren. Bovendien kan De Wever de Wetstraat 16 aanbieden aan de liberalen. Dat premierschap is niet zo ondenkbeeldig, want gisteren raakte bekend dat de MR op de valreep een extra zetel bijwint. Om duidelijk te maken dat de liberalen aanspraak kunnen maken op het premierschap werd gisteren al gespind dat Guy Verhofstadt als premier kan terugkeren.

De MR mag dan al een lastige klant zijn, het wordt voor De Wever nog veel moeilijker om het cdH te overtuigen. Want de Franstalige christendemocraten zijn traditioneel gelinkt aan de PS. CdH-kopvrouw Joëlle Milquet kelderde na de verkiezingen van 2007 de poging om een oranje-blauwe coalitie te vormen door haar lot te verbinden met dat van toenmalig PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Maar het is tegenwoordig Benoît Lutgen die als cdH-voorzitter de plak zwaait. In Vlaanderen mag hij dan al onbekend zijn, in Wallonië is hij wel populair. Bij de verkiezingen haalde hij na De Wever en Elio Di Rupo in verhouding tot de grootte van zijn kieskring de meeste voorkeurstemmen. Het is dus Lutgen die beslist. En hij heeft een rechtser profiel dan Milquet. Al is het maar de vraag of het cdH überhaupt te overtuigen is in een regering te stappen die geen meerderheid heeft aan Franstalige kant.

Het is niet uitgesloten dat De Wever vroeg of laat Kris Peeters (CD&V) inschakelt om de bereidwilligheid van Lutgen te testen. Want Peeters kent Lutgen goed. Beide zijn minister van Landbouw geweest.

Als het cdH de gok met De Wever waagt, moet daar een heel hoge prijs voor betaald worden. Het is niet uitgesloten dat het hoge eisen stelt inzake de spreiding van de nachtvluchten. Want voor het cdH in Brussel - lees Joëlle Milquet - is het spreidingsplan van partijgenoot Melchior Wathelet op een electorale ramp uitgedraaid in Brussel. De partij verloor er twee zetels. De Wever zal evenmin moeten beginnen over confederalisme of het communautaire. En het is maar de vraag of Lutgen harde ingrepen zoals een indexsprong en het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd wil steunen.

Het is duidelijk dat het cdH de bruid is die het hof moet worden gemaakt door zowel de socialisten voor hun tripartite als door De Wever voor zijn centrumrechtse regering. Het is de vraag op welke avances hij zal ingaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud