CdH spuit mist over regeringsdeelname

CdH-voorzitter Maxime Prévot. ©Photo News

Geen enkele van de tien partijen die met informateur Paul Magnette hebben gesproken sluit een regeringsdeelname uit. Daar horen dus ook het cdH en DéFI bij.

Vorige week schudde cdH-voorzitter Maxime Prévot het politieke landschap op door in een tweet de aanstelling van PS-voorzitter Paul Magnette tot informateur toe te juichen en mee te delen dat het cdH bereid is aan de kant van de oplossing te staan.

Een dag later corrigeerde hij al in diverse interviews dat het cdH er eerder over nadenkt om vanuit de oppositie steun te verlenen aan noodzakelijke hervormingen, maar Magnette besliste wel om het cdH uit te nodigen voor zijn informatiegesprekken, net als DéFI. Daardoor werd het aantal gesprekspartners uitgebreid tot tien.

Bocht?

Maandag maakte Magnette tijdens een persbriefing bekend dat van die tien partijen er één is die vanuit het parlement wil deelnemen aan de modernisering van de staat en dat de negen andere deelname aan een meerderheid niet uitsluiten. Maar hij weigerde te zeggen welke die ene partij dan wel is.

De verwachting was dat die ene partij het cdH is, maar volgens welingelichte bronnen klopt dat niet. De naam DéFI werd genoemd, maar voorzitter Olivier Maingain ontkent dat op zijn beurt. 'Onze eerste optie is regeringsdeelname en als dat niet lukt, zouden we vanuit de oppositie hervormingen kunnen steunen', zegt hij aan De Tijd.

We stelden dus nog eens de vraag aan cdH-voorzitter Prévot of hij bij zijn standpunt blijft dat het cdH vanuit de oppositie steun wil verlenen aan oplossingen. Hij antwoordt bevestigend noch ontkennend.

'Op dit moment praten wij over een programma en dus niet over een regeringscasting', reageert Prévot aan De Tijd. En in een nieuwe tweet luidt het: 'Wij hebben altijd gezegd dat we beschikbaar zijn om uit de crisis te geraken. We hebben een constructief gesprek gehad met Paul Magnette en we vervolgen de discussies met hem in de volgende dagen.'

Als het cdH effectief bereid is aan boord van een regering te klimmen, dan zet dat extra druk op zusterpartij CD&V om overstag te gaan voor een paars-groene coalitie. Met CD&V en het cdH aan boord kan een paars-groene regering zonder Open Vld op de been gebracht worden. Met 8 partijen is er een meerderheid van 81 zetels op 150.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud