Centrum gelijke kansen wordt interfederaal centrum

CGKR-directeur Jozef De Witte. (foto belga) ©BELGA

Het centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding wordt een interfederaal centrum. De verschillende regeringen in ons land hebben daarover de voorbije dagen een samenwerkingsakkoord goedgekeurd. Het nieuwe centrum zal op 30 juni 2013 operationeel zijn en zal door het leven gaan als het 'Interfederaal Centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme'.

Aan de hervorming van het CGKR ging jarenlang overleg vooraf. Het CGKR kon enkel ingrijpen op federaal niveau. Om ook op het niveau van de gewesten en gemeenschappen en hun bevoegdheden te kunnen optreden, was een samenwerkingsakkoord nodig. Het gaat bijvoorbeeld om de bevoegdheid over onderwijs, De Lijn of de VDAB.

Die samenwerking kreeg vrijdag definitief groen licht, waardoor halfweg volgend jaar de nieuwe gemeenschappelijke instelling het levenslicht zal zien.

Het Interfederaal Centrum zal zich richten op het bevorderen van gelijke kansen en de bestrijding van alle vormen van discriminatie, uitsluiting, beperking of voorkeur op basis van de criteria van discriminatie die in de verschillende wetten in ons land staan.

De opdrachten migratie, mensenhandel en grondrechten van de vreemdelingen vallen niet meer onder de taken van het Interfederaal Centrum. Het zijn in wezen federale bevoegdheden.

Om de continuïteit te garanderen, wordt daarom gelijklopend een federaal 'Centrum voor de analyse van de migratiestromen, de bescherming van de grondrechten van de vreemdelingen en de strijd tegen mensenhandel' opgericht.

Er komt ook een Interfederale raad van bestuur en een federale, Vlaamse, Franstalige en Brusselse kamer. De raad van bestuur zal bestaan uit tien Nederlandstalige en tien Franstalige leden, aangevuld met een lid van de Duitstalige gemeenschap. De raad van bestuur is enkel bevoegd voor de gedeelde bevoegdheden van de federale overheid en de gewesten en gemeenschappen. De Vlaamse kamer is als enige bevoegd voor alle Vlaamse bevoegdheden. Bedoeling is dat de raad van bestuur wordt samengesteld uit onafhankelijke actoren, die door de parlementen worden gekozen. Er is overeengekomen geen regeringscommissarissen te voorzien.

Daarnaast moet tegen juni 2013 een samenwerkingsakkoord over de oprichting van een interfederaal Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen operationeel zijn.

Een interfederale werkgroep buigt zich over de opmaak van een samenwerkingsakkoord over de oprichting van een overkoepelend Instituut voor de Mensenrechten. Dat moet eveneens ten laatste op 30 juni 2013 het levenslicht zien. In dat instituut zullen de drie andere centra en instituten verenigd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud