Centrumrechts ontwart Zweeds raadsel

Peeters en Michel worden coformateurs. ©BELGA

Het formateursduo Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) kan de komende dagen het veld in om federaal de Zweedse coalitie in de steigers te zetten. Dat die opdracht mogelijk is, is te danken aan N-VA en CD&V, die dit weekend in alle luwte Open VLD op Vlaams niveau mee aan boord hesen.

De vorming van een Vlaamse regering met N-VA en CD&V naderde volgens alle Vlaamse kranten gisteren nog de eindmeet. ‘We staan dichtbij een akkoord’, tekenden ze op uit de mond van CD&V-kopman Kris Peeters en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Exact 24 uur later blijkt dat het betere blufwerk geweest te zijn. Al tijdens het weekend onderhandelden de N-VA en CD&V-delegaties met de Vlaamse liberalen van Open VLD. Maandagavond kwamen de onderhandelingen in een finale fase, dinsdagochtend was het inhoudelijke akkoord tussen de drie partijen rond. Er werd onderhandeld tot dinsdag zeven uur ‘s ochtends, zo gaf CD&V-oudgediende Mark Eyskens prijs.

Die plotwending kwam dinsdagochtend aan als een totale verrassing. Eenmaal gelekt ging het razendsnel. Rond elf uur gaven de partijbureaus groen licht voor het akkoord. De media, in snelheid gepakt, dachten een fractie van een seconde lang dat er nog onderhandeld moest worden. ‘Er is de afgelopen dagen al grondig onderhandeld’, grijnsde het liberale kopstuk Vincent Van Quickenborne op het bordes van het Open VLD-hoofdkwartier in de Melsenstraat.

Donderdag buigen de partijen zich tijdens ledencongressen over de regeringsdeelname, vrijdag volgt de regeerverklaring. De toekomstige Vlaamse regering staat zelfs al zo ver dat het de hele namiddag namen en bijhorende bevoegdheden regende.

De onverwachte wending in de Vlaamse formatie legde meteen ook de kaarten voor de federale regeringsvorming in een gunstige positie. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten had altijd het been stijf gehouden dat de liberalen enkel beschikbaar waren als ze op alle niveaus mochten deelnemen aan de macht. Met de Vlaamse deal tussen N-VA, Open VLD en CD&V lag de weg naar een federale ‘Zweedse coalitie’, met N-VA, MR, Open VLD en CD&V, wagenwijd open.

Heel de middag klikten de puzzelstukken, tot dan toe hardnekkig niet in elkaar passend, in elkaar. Het MR-partijbureau stemde iets na de middag in om de federale onderhandelingen met CD&V, N-VA en Open VLD op te starten.

Dat Vlaamse front onderstreepte op een gezamenlijke persconferentie nog eens als blok de federale onderhandelingen te zullen voeren. ‘We treden uit onze eigen schaduw en bieden ons samen aan op het federale niveau’, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘N-VA en CD&V vonden elkaar snel’, stelde Beke. ‘Open VLD had de goesting om dat te onderschrijven’.

Voor koning Filip lag de bal op de penaltystip, hij hoefde hem enkel nog binnen te trappen. Informateur Charles Michel werd van zijn opdracht ontlast, het formateursduo Michel en Kris Peeters werd het veld ingestuurd. Zij moeten de ‘Zweedse coalitie’ nu in de steigers zetten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud