Advertentie

Charles Michel: 'Het zou laf zijn niets te doen'

©Bart Dewaele/IMAGEDESK

Als de regering haar geplande hervormingen niet doorvoert, stevenen we af op een crash, zo waarschuwt premier Charles Michel in het Jaaroverzicht van De Tijd dat zaterdag verschijnt.

Charles Michel noemt de hervormingen redelijk. 'Als we dat niet doen, stevenen we af op een crash. Kijk maar naar Griekenland, Portugal of Spanje', zo zegt hij in een interview met deze krant.

Gevraagd of het niet zo is dat centrumrechts zijn eigen verhaal niet in de markt kon zetten, antwoordde de premier: 'Ik ben er me van bewust dat deze regering meer en beter moet uitleggen waarvoor we gekozen hebben. We moeten vanaf nu systematisch de leugens van de oppositie weerleggen. Maar wat we niet gaan doen, is aan aankondigingspolitiek doen. Wij spreken over feiten.We zijn meteen aan de slag gegaan om het budget en de eerste hervormingsvoorstellen voor een socio-economisch beleid op punt te stellen. Ik spreek zelden over mijn intenties, maar wel graag over mijn verwezenlijkingen.' 

Charles Michel wijst er ook op dat er 'al een taxshift is', verwijzend naar de bijdrage van de financiële sector en de strijd tegen de fiscale fraude. Hij hamert op het belang van jobcreatie. 

De regering krijgt ook af te rekenen met aanvallen op het verleden van sommige N-VA ministers. Michel: 'Ik zeg nogmaals: de N-VA is een democratische partij. En de ministers van mijn regering zijn allen verkozen op democratische lijsten. Daar bestaat geen twijfel over. En ik ben nietnaïef. De polemiek over het verleden is enkel bedoeld om deze regering te destabiliseren. Deze regering kijkt naar de toekomst.Ik moet u er toch niet aan herinneren dat de PS in 2011 vele malen geprobeerd heeft om met de N-VA een regering te vormen. Dat was voor de PS toen geen probleem...’

Over de rol van de CD&V die zowat de linkse oppositie binnen de meerderheid lijkt te zijn, luidt het: 'De Zweedse coalitie is natuurlijk geen fusie van vier partijen. Elke partij behoudt haar eigen partijprogramma met duidelijke verschillen en nuances. Ik respecteer dat.Maar we hebben wel een duidelijk omlijnd regeerakkoord gemaakt dat tegemoet komt aan de wensen van alle partijen in deze regering. Met drie voorzitters van mijn generatie hebben we ervoor gezorgd dat België op een nieuw spoor wordt gezet. Dat is een moedige keuze.’

Meer in het Jaaroverzicht dat zaterdag bij uw krant zit. Met analyses, interviews, en veertien beelden, lessen, leiders, momenten, woorden, ondernemers, drama's, blunders, cijfers, hypes, selfies en tweets. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.