'Charles Michel moet in september vertrekken'

Dat premier Michel tot december voorzitter wil blijven van de MR, zint een aantal partijgenoten niet ©Photo News

Bij de Franstalige liberalen is er gemor over de plannen van premier Michel om tot december MR-voorzitter te bijven.

Het rommelt in de MR, schrijft Le Soir. Een anonieme groep van zes ministers, oud-ministers en parlementsleden vindt dat de premier al aan het eind van de zomer moet opstappen aan het hoofd van de Franstalige liberalen. 

Dat scenario is niet wat Michel zelf in gedachten heeft. Hij wil partijvoorzitter en onderhandelaar blijven tot december, als hij voorzitter van de Europese Raad wordt. Ondertussen leidt hij de regering in lopende zaken.

Het zou niet gezond zijn als een laattijdig benoemd voorzitter zich in de strijd om de federale regeringsvorming moet storten
Bron bij MR

'De interne campagne bij de MR moet aan het eind van de zomervakantie beginnen en de nieuwe voorzitter moet ten laatste de tweede dinsdag van oktober (de start van het parlementaire jaar, red.) bekend zijn', klinkt het in Le Soir. 'Een afscheidnemend voorzitter hoort niet de Waalse positie van de MR voor de komende vijf jaar te bepalen. Het zou evenmin gezond zijn als een laattijdig benoemde voorzitter zich in de strijd om de federale regeringsvorming moet storten.'

De groep roept eveneens op de partij een nieuw elan te geven en de clanoorlog te stoppen. 'Zij die vertrekken, moeten hun greep lossen. En zij die blijven, moeten voor de komende vijf jaar de lijnen uitzetten.' Er wordt opgemerkt dat de MR al bijna dertig jaar in de ban is van een machtsstrijd tussen Didier Reynders en de familie-Michel. 

De redenering is dat wie geen kant heeft gekozen in die clanoorlog, nu de macht moet nemen. Tegelijk moet de MR zich verbreden: door deuren te openen naar het cdH - zoals toen de christendemocraten rond Gérard Deprez destijds naar de liberalen overstapten - en naar sociale liberalen, die de door de PTB opgejaagde PS te links vinden.

Het gemor in de eigen partij maakt het afscheid van de nationale politiek er voor Michel niet gemakkelijker op. Voor de premier is het sowieso schipperen tussen in lopende zaken op de winkel passen en enkele dringende dossiers, zoals wie ons land voordraagt als Europees commissaris of de begroting 2020, die in oktober moet worden ingediend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect