Charles Michel wil begin november al stoppen als premier

Premier Charles Michel ©EPA

Premier Charles Michel (MR) heeft de ministerraad laten weten dat hij ten laatste begin november wil opstappen als eerste minister.

Michel wil zich de komende maand volledig kunnen bezighouden met het voorbereiden van zijn voorzitterschap van de Europese Raad en wil daarom vertrekken als premier. Op 1 december volgt hij de Pool Donald Tusk op en het was aanvankelijk de bedoeling om in de aanloop daarnaar toe de formateur van een nieuwe federale regering ook de Wetstaat 16 te laten overnemen.

‘Aangezien in dit stadium nog geen enkel proces van vorming van een federale regering is gestart na de verkiezingen van 2019, is de premier sinds begin deze week ook begonnen met overleg over de modaliteiten van zijn vervanging aan het hoofd van de federale regering in lopende zaken’, klinkt het op zijn kabinet.

Wilmès in polepositie

Voor de opvolging van Michel lijkt minister van Begroting Sophie Wilmès de meest evidente keuze. De MR zal de post allicht claimen. Doordat MR-vicepremier Didier Reynders eveneens naar Europa vertrekt, lijkt Wilmès de enige binnen de MR die zwaar genoeg weegt voor het premierschap. Ze is een vertrouwelinge van de premier en het kabinet van Michel zou gewoon kunnen blijven zitten.

Binnen de MR wordt de keuze voor Wilmès een evidentie genoemd. 'De MR is de grootste partij binnen de regering en de liberale familie is de grootste familie. Het is dus niet meer dan evident dat Wilmès premier wordt', klinkt het.

Als het Wilmès niet wordt, heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het meeste kans omdat hij de eerste vicepremier is en dus de eerste in lijn om de premier op te volgen.

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zou geen neen zeggen tegen het premierschap, maar uit tactische overwegingen zien de Vlaamse liberalen de kelk toch liever aan zich voorbij gaan. Als De Croo premier wordt, verandert dat de dynamiek van de regeringsonderhandelingen en heeft Open VLD minder bewegingsruimte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud