Charmeoffensief van Bouchez en Magnette

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez oefent hard op zijn Nederlands. ©BELGA

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bracht voor het eerst een boodschap in het Nederlands, waarin hij zegt dat de Franstalige liberalen het verschil maken, 'ook voor Vlaanderen'. Ook PS-voorzitter Paul Magnette toont zich van zijn beste kant.

'Je eerste keer vergeet je nooit', postte MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op Twitter een boodschap in het Nederlands. 'Met ondertitels om zeker te zijn', voegde hij eraan toe. Zijn boodschap: 'Het is tijd voor een sterke regering, die de gevolgen van de coronacrisis volop kan aanpakken. Economisch en sociaal, de MR maakt het verschil. Ook voor Vlaanderen.'

Het is duidelijk dat de MR-voorzitter een charmeoffensief lanceert naar Vlaanderen, om de kritiek aan Vlaamse zijde te weerleggen dat hij alle pogingen om een regering te vormen torpedeert. Bart De Wever wond er geen doekjes om. 'Iedereen is hem beu', zei de N-VA-voorzitter onlangs.

De preformateurs De Wever en Paul Magnette, de voorzitter van de PS, sturen aan op een regering zonder de MR. De Franstalige liberalen dreigen zo ook in de Waalse regering te worden ingewisseld, voor het cdH van Maxime Prévot.

Bouchez wijst erop dat hij wel betrouwbaar is: de MR is al meer dan twintig jaar 'onafgebroken' een loyale en stabiele partner in de federale regering, zegt hij. 'Sinds vele jaren werken we samen met alle democratische partijen, van links over het centrum tot rechts. Het is tijd voor een sterke regering met een meerderheid in het parlement, tot het einde van de rit', zegt Bouchez, waarmee hij het plan van De Wever en Magnette hekelt om een regering voor twee jaar op de been te brengen.

Zuid-Vlaming

Ook PS-voorzitter Paul Magnette liet zich dinsdag van zijn beste kant zien. In Het Laatste Nieuws portretteerde de PS-leider zichzelf als een man van vlees en bloed, die niet de baarlijke duivel is zoals hij in Vlaanderen soms wordt neergezet.

'Ik zeg het ook in mijn partij: vrienden, elke dag de Vlaamse kranten lezen, ook om te weten wat daar leeft. Hyperenerverend, vind ik, als ik merk dat men geen idee heeft. Ik ben een Zuid-Vlaming, zeg ik soms. (lacht) Neen, ernstig, ik heb bewondering voor Vlaanderen. In kunst, cultuur, culinair, wetenschap, noem maar op: jullie hebben echt alle troeven', aldus Magnette.

Ik ben een Zuid-Vlaming, zeg ik soms.
Paul Magnette
PS-voorzitter

Het lijkt alsof de weg wordt geëffend naar het het premierschap, dat eerder PS-voorzitter Elio Di Rupo te beurt viel. Ook nu wordt druk gespeculeerd over wie premier wordt als de N-VA en de PS samen een regering op de been kunnen brengen. Hier en daar is te horen dat de Zestien naar De Wever of Magnette moet gaan, maar de protagonisten laten nog niet in hun kaarten kijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud