Advertentie

Cipiers 24 uur in staking

De gevangenis van Gent - Foto Belga ©BELGA

De cipiers van de Belgische gevangenissen zijn in staking. De actie ging woensdagavond om 22 uur van start en is een reactie op uitspraken van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V), die bij de bonden in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Bogaert had vorige maand in De Tijd verklaard dat het gevangenispersoneel 36,5 uur werkt, terwijl 38 uur de regel is. 'Ik zie niet in waarom dat niet kan opgetrokken worden', klonk het. De bonden wijzen erop dat de 36 uur destijds ingevoerd werd naar aanleiding van de overbevolking in de gevangenissen.

Drie kwart van de cipiers heeft gehoor gegeven aan de stakingsoproep en is donderdag niet aan de slag gegaan, vernam Belga bij het gevangeniswezen. Volgens de vakbonden wordt de staking goed opgevolgd. 'Zo goed als niemand is komen opdagen', zei Gino Hoppe van ACOD. Eenzelfde geluid bij Luc Neirynck van ACV Openbare Diensten: 'Het is inderdaad zo dat de staking vrij algemeen is'.

Volgens Neirynck zijn er geen incidenten te melden. De civiele bescherming staat in voor de maaltijdbedeling in de gevangenissen en de politie voor de veiligheid, aldus de vakbondsman.

Woensdagavond raakte bekend dat de Raad van State de vraag van enkele politieagenten heeft verworpen om de oproeping van agenten te schorsen bij een cipiersstaking. De politiebonden nemen het niet langer dat ze steeds de cipiers moeten vervangen bij stakingen.

De cipiers worden donderdag in Brussel verwacht, samen met hun collega's bij andere federale overheidsdiensten. De vakbonden hebben tot een manifestatie opgeroepen uit onvrede met de 'rampzalige politiek' van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V).

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud