Cipiers leggen 48 uur het werk neer

De gevangenis van Sint-Gillis. ©BELGA

In de gevangenissen wordt 48 uur gestaakt. De vakbonden vrezen dat een versoepeling van de bezoekregeling leidt tot coronabesmettingen.

In de Belgische gevangenissen wordt dinsdag vanaf 6 uur 's ochtends gestaakt tegen het uitblijven van een akkoord over de versoepeling van de bezoekregels. De 48 urenstaking wordt gesteund door het gemeenschappelijk vakbondsfront.

De vakbonden protesteren tegen plannen om fysiek contact tussen gedetineerden en bezoekers weer toe te staan. De voorbije maanden golden beperkingen wegens de coronapandemie. De vakbonden, die wijzen op de toenemende besmettingscijfers, reageerden erg ongerust op de versoepeling en dienden daarom een stakingsaanzegging in.

Bij een overleg stelde het gevangeniswezen vorige week nog begeleidende maatregelen voor, zoals een quarantaineperiode van twee weken voor gevangenen na een bezoek zonder toezicht. Maar de bonden verwierpen dat voorstel. Ook maandag heeft een overleg niets opgeleverd.

Het Gevangeniswezen zegt de staking te betreuren. 'We begrijpen dat het moeilijk is tot versoepelingen over te gaan als de cijfers stijgen', zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. 'Maar net zoals in de vrije samenleving bestaat ook in het Gevangeniswezen het besef dat niet alleen ingezet moet worden op preventie van besmettingen, maar dat er ook over het psychosociaal welzijn van gedetineerde burgers en hun familie gewaakt dient te worden'. Van De Vijver beklemtoont ook dat de pandemie tot nu toe goed onder controle werd gehouden in de gevangenissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud