Coalitiepartners laken uitspraken De Wever over kernuitstap

Bart De Wever (N-VA) heeft sterke twijfels bij de sluiting van de kerncentrales van Doel (foto) en Tihange. ©Photo News

CD&V en Open VLD zijn niet te spreken over de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de kernuitstap.

In een debat met politieke kopstukken bij technologiefederatie Agoria uitte N-VA-voorzitter Bart De Wever woensdag opnieuw twijfels over de kernuitstap. 'Uit de fossiele brandstof stappen, uit de kernenergie stappen en de elektrificatie van het wagenpark allemaal tegen 2030 realiseren is niet realistisch op het vlak van bevoorrading en prijs', zei De Wever.

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) hekelt de uitspraken van De Wever. 'Gebrekkige dossierkennis? Aandelen bij nucleaire exploitant? Of gewoon onzekerheid zaaien om politieke zieltjes te winnen? Wat het ook is, de flip-flopperij van de vrienden van N-VA in het energiedossier moet stoppen. Dit is nefast voor investeringszekerheid & energiefactuur', tweette het Vlaams parlementslid donderdagochtend.

De uitspraken van De Wever zijn ook bij de andere regeringspartner, Open VLD, in het verkeerde keelgat geschoten. 'Ik dacht dat hij het eindelijk begrepen had. Het geduld raakt echt op. Bart De Wever speelt met de welvaart van de Vlaming', zegt Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz aan Belga.

Energiepact

Na lang discussiƫren bereikten de verschillende regeringen van ons land anderhalve maand geleden een akkoord over het energiepact, met daarin een voorziene kernuitstap tegen 2025. N-VA, dat zich lange tijd tegen de sluiting van de centrales verzette, bekwam wel dat er jaar na jaar gemonitord zal worden of de uitbouw van alternatieven voldoende opschiet.

'Die afspraken zijn gemaakt. Daar kan je niet zomaar op terugkomen. Bovendien heeft hij de wet op de kernuitstap in het verleden mee bevestigd', stelt Schiltz 

Maar volgens De Wever is de kernuitstap geen evidentie: de petrochemische sector in de haven is zeer energie-intensief. Hij wees er ook op dat Frankrijk, Zweden en Zwitserland hun centrales openhouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content