Code legt magistraten aan de leiband

Minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD).

Voor de eerste keer in de geschiedenis van België krijgen magistraten een deontologische code. Die is opgesteld door de Hoge Raad voor de Justitie en de Adviesraad voor de Magistratuur, op vraag van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

 De recente incidenten in de magistratenwereld, zoals Fortisgate en Diamantgate, maakten pijnlijk duidelijk dat magistraten niet goed weten wat ze wel en niet mogen doen.

Behalve enkele vage ‘ambtsplichten’ staat er in de Belgische wetboeken niets over deontologie voor magistraten. De nieuwe deontologische code wordt pas volgende week aan het publiek voorgesteld, maar De Tijd kon het document al inkijken. En ook al staat er dat het niet de bedoeling is dat magistraten zich terugtrekken in een ‘ivoren toren’, toch mogen magistraten nog maar weinig doen.

In hun privéleven mogen ze hun mening uiten, maar alleen 'gematigd' en 'genuanceerd'. Ze mogen lid zijn van verenigingen, maar niet als dat hun onpartijdig imago in gevaar brengt. ‘Een magistraat moet beseffen dat zijn gerechtelijke taak steeds prioriteit heeft’, luidt het streng.

Magistraten moeten alle contacten afzweren die bij het publiek ‘redelijke bezorgdheid kunnen wekken over hun onafhankelijkheid’. De personen waarmee ze omgaan en de evenementen waaraan ze deelnemen ‘mogen het vertrouwen in justitie niet schaden’.

Ook ‘iedere vorm van onkies gedrag’ is verboden. ‘Een magistraat probeert niet om voor zichzelf of anderen een voordeel te verkrijgen.’ Zelfs deelnemen aan sociale netwerken, zoals Facebook, ‘vergt grote voorzichtigheid’.

Magistraten zijn eveneens niet langer welkom op kabinetten van ministers, behalve op het kabinet-Justitie. En er mag niet meer gebeld worden met kabinetten of ministers.

De nieuwe deontologische code is bestemd voor zowel de meer dan 2.400 beroepsmagistraten (rechters en openbaar aanklagers) als voor de lekenrechters (advocaten, zakenlui en andere beroepsgroepen die ‘plaatsvervangend’ magistraat zijn)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud