Coene: 'Dexia heeft staatswaarborg dit jaar niet nodig'

Photo News/Didier Lebrun.

Het is onwaarschijnlijk dat de Dexia-groep in 2012 de staatswaarborg van 90 miljard euro nodig zal hebben die België, Frankrijk en Luxemburg aan de restbank van de in drie delen opgesplitste bank verstrekt hebben. Dat zegt Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB).

Coene zei dat in de krant La Libre Belgique en op de RTBF-radio. 'Dexia zou het jaar zonder problemen moeten doorkomen', klonk het. België is goed voor 60,5 procent van de staatswaarborg. Die is op 21 december 2011 voor een bedrag van 45 miljard euro voorlopig goedgekeurd door de Europese Commissie. Binnen drie maanden volgt het definitieve verdict voor het volledige bedrag op basis van een door de drie landen opgesteld herstructureringsplan.

De hoge Belgische waarborgen voor de banken waren een van de argumenten die de ratingbureaus Standard & Poor's en Moody's vorig jaar aanhaalden om de Belgische kredietwaardigheid te verlagen.

KBC

Coene trachtte in het interview ook de ongerustheid weg te nemen rond de hoge blootstelling van KBC aan het in een budgettaire en politieke crisis verkerende Hongarije. De KBC is erg actief in Hongarije. Maar volgens de NBB-gouverneur 'is de blootstelling niet van die aard dat ze de bank in problemen kan brengen.' 'De Hongaren zullen uiteindelijk een akkoord moeten sluiten met het IMF en de Europese Commissie. Dan zal de situatie zich stabiliseren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud