Coens (CD&V): 'Stabiele regering nodig, in goede relatie met Vlaanderen'

Joachim Coens, informateur en voorzitter van CD&V, verwees in een speech naar zijn voorkeur voor een federale regering met N-VA. ©Photo News

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft in zijn nieuwjaarstoespraak voor de leden gehint op zijn voorkeur voor een federale regering mét N-VA.

Hij wil een 'stabiele' regering, zei hij, 'met aandacht voor de goede verstandhouding tussen de Vlaamse en federale regering.' Daarmee lijkt  lijkt hij te verwijzen naar de N-VA, de grootste partij die in Vlaanderen mee bestuurt.

Coens, die op 6 december 2019 verkozen werd tot partijvoorzitter van de christendemocraten, focuste tijdens de bijeenkomst in St.-Niklaas vooral op waar hij met zijn partij en met de politiek in het algemeen naartoe wil. 'Het huis van de Vlaamse christendemocratie heeft een grondige renovatie nodig', aldus Coens.

Die renovatie moet volgens Coens starten op basis van drie assen: de sociale, de ondernemende en de ethische. Coens wil daarbij telkens vertrekken vanuit de nabijheid van de mensen. 'Een politiek dichtbij de mensen, laat ons daar opnieuw voor zorgen.'

'Waarom geen werk maken van kleinere kieskringen? Dat is politiek dichter bij de mensen', zo suggereerde hij.

Eindrapport

Coens, naast CD&V-voorzitter ook informateur belast met het voorbereidend werk van de vorming van een federale regering, wordt dinsdag bij de koning verwacht voor het eindrapport. Hij doet dat samen met de voorzitter van de Franstalige liberalen Bouchez. Verwacht wordt dat de koning daarna N-VA voorzitter Bart De Wever het veld instuurt. De N-VA en de PS, de grootste Franstalige partij, hebben de hele week informeel vergaderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect