Coens sluit coalitie zonder PS niet uit

Na het mislukken van Koen Geens' koninklijke opdracht wijst CD&V-voorzitter Joachim Coens op de mogelijkheid van een coalitie zonder de PS.

De CD&V-voorzitter deelt op Instagram een peiling van La Libre Belgique, waaruit blijkt dat een coalitie zonder de Franstalige socialisten bijna evenveel bijval kent als Vivaldi.

Dat PS-voorzitter Paul Magnette vorige vrijdag op hardhandige wijze de koninklijke opdracht van Koen Geens (CD&V) torpedeerde, blijft nazinderen. Bij CD&V kunnen ze er nog altijd niet om lachen. Dat Magnette intussen oproept tot sereniteit, nadat hij eerder CD&V en de N-VA een gebrek aan klasse had verweten, werkt op hen andermaal als een rode lap op een stier.

Coens en co halen intussen de banden weer aan met de Franstalige liberalen van de Mouvement Réformateur. CD&V wil niet bij de pakken blijven zitten, maar de christendemocraten lijken nog in de ontkenningsfase te zitten. De keuze is simpel: Vivaldi of verkiezingen. Maar Coens schuift een andere piste naar voren. Ook een regering zonder de PS is mogelijk. Die wordt 'coalitie 77' genoemd.

 

De peiling van La Libre Belgique die Coens op Instagram deelde.

Dat zou een regering zijn met langs Vlaamse zijde de N-VA, CD&V, Open VLD en de sp.a en langs Franstalige zijde een minderheid van MR en cdH. Die coalitie wordt steevast sciencefiction genoemd. Maar Coens vindt het 'interessant' dat in een Franstalige peiling van La Libre Belgique die coalitie zonder de PS op bijna evenveel bijval kan rekenen als de Vivaldi-coalitie met de socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten.

Bij CD&V zal er nog heel wat tijd nodig zijn voor Vivaldi echt als een optie wordt gezien. Dat maakt het bijzonder moeilijk voor degene die een opdracht krijgt van de koning om de draad weer op te nemen, nadat Magnette een definitief veto heeft uitgesproken tegen een regering waarin PS en N-VA zitten, de paars-gele piste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud