Commissie-Adriaenssens houdt ermee op

Peter Adriaenssens (Foto Reuters)

Peter Adriaenssens, voorzitter van de commissie die seksueel misbruik bij de Kerk onderzoekt, houdt ermee op. Hij reageert daarmee op de 'operatie kelk' van afgelopen donderdag, waarbij het parket van Brussel beslag legde op alle dossiers. Maandag besliste ook de commissie-Adriaenssens collectief ontslag te nemen.

Adriaenssens kondigde zijn uitstap maandag aan in diverse Vlaamse kranten.

De kerkelijke commissie tegen seksueel misbruik in de pastorale sfeer, kortweg de commissie-Adriaenssens, nam maandag een gelijkaardig besluit. De commissieleden vinden dat zij hun activiteit niet kunnen voortzetten en nemen donderdag collectief ontslag. Ze zouden wel aan de Kerk vragen om te voorzien in een opvang voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk.

'Wij hebben als lokaas gediend', concludeert een sterk ontgoochelde Peter Adriaenssens, die de commissie voorzat en nieuw leven inblies.

De psychiater zegt dat hij de inbeslagname van alle dossiers als een grote blijk van wantrouwen ervaart: 'Zoiets kunnen ze toch maar doen omdat ze ervan uitgaan dat wij ook zouden frauderen of zaakjes in de doofpot steken? Terwijl ik er juist een punt van heb gemaakt om in volledige transparantie te werken.'

Eric De Beukelaer, de woordvoerder van aartsbisschop André-Joseph Léonard en de Belgische bisschoppenconferentie, betreurt het aangekondigde ontslag van de commissie-Adriaenssens maar zegt alle begrip te hebben voor de situatie.

Peter Adriaenssens, de voorzitter van de commissie die seksueel misbruik binnen de Kerk onderzoekt, houdt ermee op. Hij is ontgoocheld in het gerecht, na de huiszoekingen vorige week. "Dat betekent dat ze ons niet vertrouwen", zegt Adriaenssens. (28-06-2010)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud