Compensatie treinvertraging ook bij overmacht

Ook treincompensatie bij overmacht. - Foto: Siska Gremmelprez ©BELGA

Treinreizigers hebben recht op een vergoeding ook wanneer de treinvertraging het gevolg is van overmacht. Dat stelt het Europese Hof van Justitie donderdag in een uitspraak.

In principe krijgt een treinreiziger zijn reiskosten op het Belgische spoorwegnet volledig terugbetaald wanneer zijn trein meer dan 60 minuten vertraging heeft. De NMBS kent die vergoeding evenwel niet toe als er sprake is van overmacht door extreme weersomstandigheden. Ook een staking die meer dan acht dagen op voorhand wordt aangekondigd, valt onder die regeling. 

Het Europese Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat eenzelfde bepaling bij de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij OBB geschrapt moet worden. Spoorwegmaatschappijen mogen niet vrijgesteld worden van het betalen van een compensatie bij overmacht, vinden de reizigers. In de toekomst zou dus ook bij extreme weersomstandigheden de compensatie moeten worden toegekend. 

De NMBS wil niet op de feiten vooruitlopen en gaat eerst het arrest 'grondig bestuderen', aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols. Guido Herman, ombudsman voor de treinreizigers, roept nu op om over te gaan tot een constructieve dialoog. 'De operatoren hebben er alle belang bij goed naar hun klanten te luisteren. Door overleg kunnen we vermijden dat er langdurige processen en conflictsituaties ontstaan.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud