Compromis over hoe België Europees herstelgeld verdeelt

Elio Di Rupo, Alexander De Croo en Jan Jambon hebben een compromis in zicht. ©AP

Waals minister-president Elio Di Rupo, premier Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon hebben een akkoord bereikt over de verdeling van de Europese herstelpot van 5,9 miljard euro. Vlaanderen kan rekenen op 2,25 miljard euro.

'Er is witte rook', liet een toponderhandelaar maandagavond weten. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van Vlaanderen en Wallonië hebben maandagavond een compromis bereikt, nadat in het weekend discreet voort was onderhandeld over de verdeling van 5,9 miljard euro die ons land krijgt van Europa voor het uitstippelen van een herstelbeleid.

De federale overheid krijgt 1,25 miljard euro uit het fonds, een goede 21 procent. 2,25 miljard gaat naar Vlaanderen, goed voor bijna 49 procent van de middelen die onder de deelstaten worden verdeeld. Wallonië krijgt 1,48 miljard, de Franse gemeenschap 495 miljoen, het Brussels Gewest 395 miljoen en de Duitstalige gemeenschap 50 miljoen.

2,25 miljard
De federale overheid krijgt 1,25 miljard euro uit het fonds. 2,25 miljard gaat naar Vlaanderen.

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Begroting en Financiën, had de lat hoog gelegd toen hij zei dat er 3 miljard naar Vlaanderen moest gaan. Hij wees erop dat de Vlaamse economie het hardst is getroffen door de coronacrisis, en dat op basis van de verhouding van het bruto binnenlands product en het aantal inwoners Vlaanderen op meer dan de helft van de EU-middelen moest kunnen rekenen. Maar al snel klonk vanuit de Vlaamse regering dat dat een 'startbod' was. Realistischer was dat Vlaanderen op 2,3 miljard euro mikte, luidde het.

Jambon mikte in de onderhandelingen op zowat de helft van de middelen voor de deelstaten. Dat was veel minder dan Diependaele, maar volgens de criteria die de Europese Commissie gebruikte om 750 miljard te verdelen onder de lidstaten kon Vlaanderen niet eens aanspraak maken op 40 procent. Volgens de Europese criteria zou het merendeel van de middelen voor België naar Wallonië gaan. Elio Di Rupo (PS) wees er meermaals op dat België zonder Wallonië nooit zoveel geld had gekregen.

'Ook privé-investeringen aantrekken'

De 5,9 miljard euro aan herstelgeld moeten de Belgische economie sterker maken en vernieuwen, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) maandagochtend op Radio 1. Hij hoopt daarbij dat ook privé-investeerders zich aansluiten bij de plannen.

Volgens De Croo is de 5,9 miljard euro verdeeld tussen de federale overheid en de deelstaten op basis van meerdere verdeelsleutels, zoals de impact van de coronaschok, het investeringsvolume en bevolking. Er zijn ook aanpassingen gebeurd zodat 'iedereen zich in de verdeling kan vinden'.

Het geld moet gaan naar nieuwe investeringen, die tussen nu en 2023 worden opgestart. De Croo zei dat die investeringen groei en welvaart moeten creëren, wat de 'fundamentele oplossing' is om het gat in de begroting te proberen dicht te rijden.

In de Vlaamse regering is men tevreden dat Jambon 2,25 miljard uit de brand heeft gesleept, bijna de helft van wat onder de deelstaten is verdeeld. Daar komt voor Vlaanderen 198,8 miljoen uit het brexitfonds van 313 miljoen bij, en nog eens 114 miljoen euro uit een sociaal-economisch fonds. 'We hadden getekend voor alles samen 2,5 miljard euro', klinkt het in Vlaamse regeringskringen. Het geld dient om de relanceprojecten te financieren die naar voren zijn geschoven in het Vlaamse Veerkrachtplan, dat 4,3 miljard kost.

Het is goed dat er nu een verdeling is. Het is er niet de tijd naar om onze relance te laten wachten.
Matthias Diependaele (N-VA)
Vlaams minister van Begroting en Financiën

'Het is goed dat er nu een verdeling is. Het is er niet de tijd naar om onze relance te laten wachten. Vlaanderen was als eerste klaar met een stevig pakket aan maatregelen ter waarde van 4,3 miljard euro. Dat zal nu volledig worden uitgevoerd, ongeacht het bedrag dat we van Europa krijgen', zegt Diependaele.

Hij hoopt wel dat de middelen die de federale overheid uit de pot krijgt voor 60 procent terugvloeien naar Vlaanderen. Ook Jambon haalde dat argument maandag nog aan op Radio 1. Op die manier komt Vlaanderen in de buurt van haar 'openingsbod' van 3 miljard euro, zegt Jambon.

Nota-Dermine

Nu er een akkoord is, kunnen de projecten die zijn opgelijst door federaal staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) voor goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Commissie. De projecten uit die 49 pagina's tellende nota-Dermine liggen in lijn met de prioriteiten die de Europese Commissie naar voren heeft geschoven voor de vergroening en de digitalisering van de economie.

Duurzaamheid (renovatie, hernieuwbare energie), digitalisering (5G, uitrol glasvezel, overheidsdiensten), mobiliteit (spoor, elektrische wagens, fiets), welzijn (gezondheidszorg en opleidingen) en productiviteit (innovatie, ondernemerschap) zijn de grote vijf strategische oriëntaties die in de nota-Dermine naar voren worden geschoven. Die is een samenraapsel van de verlanglijstjes van de federale regering en van de deelstaatregeringen, waarin nog moet worden gesnoeid. De lijstjes zijn goed voor bijna 15 miljard, terwijl in het Europees herstelfonds maar 5,9 miljard zit. De komende weken moeten keuzes gemaakt worden over de projecten die daarmee gefinancierd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud