Advertentie

Consument kan prijsafspraken beter aanvechten

©BELGA

Het parlement keurt vandaag een wetsontwerp goed dat consumenten meer munitie geeft in de strijd tegen prijsafspraken van bedrijven.

Het is de Belgische Mededingingsautoriteit die vandaag controleert of bedrijven prijsafspraken maken of kartels vormen. De instelling geeft geregeld boetes aan ondernemingen. In 2015 legde ze 18 bedrijven, waaronder de grootste supermarktketens van ons land, een recordboete van 174 miljoen euro op. Zij hielden onder andere de prijzen van shampoos kunstmatig hoog door afspraken te maken.

174
De Mededingingsautoriteit legde in 2015 18 bedrijven, waaronder de grootste supermarktketens van ons land, een recordboete van 174 miljoen euro op.

De supermarktgroep Colruyt kreeg toen een boete van ruim 31 miljoen euro. Ook in andere sectoren zoals de cementsector werden door de concurrentiewaakhond al miljoenenboetes opgelegd.

Schadevergoedingen

In de nasleep van het nieuws over het shampookartel vroeg de consumentenorganisatie Test-Aankoop dat die boete op een of andere manier zou terugvloeien naar de consument. Het zijn immers de consumenten die jaren te veel hebben betaald voor hun shampoos en andere verzorgingsproducten.

Maar de concurrentiewaakhond is niet bevoegd schadevergoedingen toe te kennen aan consumenten. Ze kan enkel boetes opleggen.

In principe kunnen consumenten nu wel al naar de rechtbank stappen. Maar het is bijzonder moeilijk om te bewijzen dat je als consument schade hebt geleden. Eigenlijk moet je het werk van de Raad voor de Mededinging, die vaak jaren bezig is met een onderzoek, overdoen. ‘Dat heeft een remmend effect op het aantal rechtszaken dat wordt geopend om een schadevergoeding te bekomen’, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

Maar daar komt nu verandering in. Met zijn wetsontwerp geeft minister Peeters extra munitie aan consumenten. Voor het eerst wordt het principe in de wetgeving ingeschreven dat de consument recht heeft op volledige schadevergoeding als bedrijven zich schuldig maken aan prijsafspraken. ‘Dat zal verregaande gevolgen hebben’, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

Bewijsmateriaal

Belangrijker nog is dat consumentenorganisaties of ondernemingen voortaan veel gemakkelijker zullen kunnen bewijzen dat ze recht hebben op een schadevergoeding. De slachtoffers van kartels zullen vlotter toegang krijgen tot bewijsmateriaal. De rechter zal bedrijven kunnen verplichten om bewijsmateriaal te bezorgen aan de benadeelden. Daarnaast zal de rechter de Raad voor de Mededinging kunnen verplichten bepaalde informatie vrij te geven.

De nieuwe wetgeving is een krachtig wapen in de strijd tegen kartels.
Kris Peeters
Minister van Economie

Tot slot zullen consumentorganisaties voor de rechtbank niet moeten bewijzen dat sprake is van prijsafpraken. Als de Raad voor de Mededinging heeft geoordeeld dat dat het geval is, volstaat dat. Daardoor zullen Test-Aankoop en co gemakkelijker een groepsvordering kunnen lanceren tegen een groep van bedrijven die zich hebben bezondigd aan prijsafspraken. ‘De nieuwe wetgeving is een krachtig wapen in de strijd tegen prijsafspraken’, zegt Peeters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud