‘Contacten tussen N-VA en PS'

Politiek commentator Rik Van Cauwelaert weet uit goede bron dat N-VA en PS in aanloop naar de verkiezingen met elkaar contact hebben. De stelling dat de twee partijen onverzoenbare opponenten zijn, lijkt daarmee ontkracht.

De vraag van Franstalige partijen of ze al of niet met de N-VA willen regeren omdat het een separatistische partij is, vindt politiek commentator Rik Van Cauwelaert een non-issue. ‘Men heeft in het verleden geregeerd met de Volksunie en de Volksunie had eigenlijk dezelfde betrachting,’ stelt Van Cauwelaert vast. ‘Retoriek voor Waals gebruik, noemt hij het in een videogesprek met De Tijd.

Dat de PS en de N-VA op geen enkele manier door dezelfde deur zouden kunnen als het op het vormen van een federale regering aankomt, veegt Van Cauwelaert van tafel. ‘Ik hoor dat er contacten zijn tussen PS aan de ene kant en N-VA aan de andere kant. Dat gebeurt natuurlijk niet op het niveau van de kopstukken. Die hebben hun mensen die ze afvaardigen en die gemachtigd zijn om een en ander te gaan bespreken.’

‘En het is wel goed dat dit gebeurt,’ voegt Van Cauwelaert eraan toen, ‘want dat is in het verleden niet gebeurd. In 2007 en 2010 stond men daar, men kende elkaar niet en dat zag men natuurlijk meteen tijdens de onderhandelingen. Ik denk dat mijnheer Leterme nooit één ernstig gesprek heeft gehad met een Franstalige partij voor hij aan zijn opdracht begon.’

Politiek commentator Rik Van Cauwelaert, bekend van zijn 'Paleis der Natie' in De Tijd, brengt vanaf nu tot 25 mei elke vrijdag in een video zijn visie op het verloop van de verkiezingscampagne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud