Corona doet psychologen wachtlijsten afsluiten

Het gevoel afgesloten zijn van de buitenwereld weegt op het mentaal welzijn van veel Belgen. ©REUTERS

De coronamaatregelen duwen zo hard op het mentaal welzijn van veel Belgen dat psychologen overrompeld worden. In sommige privépraktijken laten ze zelfs niemand meer toe op de wachtlijst. 'Het is de eerste keer dat we dit zo massaal meemaken.'

De toevloed bij psychologen is momenteel dermate groot dat veel privépraktijken zich genoodzaakt zien een patiëntenstop in te voeren en zelfs niemand meer toe te laten op de wachtlijst. Dat bericht Het Laatste Nieuws maandag.

'Dat wil zeggen dat ze cliënten binnen dit en een jaar geen perspectief op hulp kunnen bieden', zegt Koen Lowet van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen in de krant. 'Voor een psycholoog is dat ethisch heel zwaar. En intussen blijven patiënten met hun klachten zitten.'

Coronamaatregelen

Voor veel mensen zijn de coronamaatregelen de druppel die de emmer doet overlopen of stelt de crisis een onderliggende problematiek op scherp. Het gaat dan om depressieve of angstklachten, een gebrek aan vooruitzichten en het gevoel afgezonderd te zijn van de buitenwereld, voornamelijk door het verplichte telewerk.

Doordat heel wat psychologen in privépraktijken slechts deeltijds werken, is er niet genoeg capaciteit om het stijgende aantal aanmeldingen op te vangen. Ook vacatures voor extra uren in een praktijk raken amper ingevuld, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud