Coronacrisis bemoeilijkt betaalbaarheid vergrijzing

Door de vergrijzing nemen de sociale uitgaven toe. ©Photo News

In 2040 zullen de sociale uitgaven 5 procentpunten van het bruto binnenlands product hoger liggen dan vandaag, schat de Vergrijzingscommissie. De coronacrisis maakt het betaalbaar houden van de vergrijzing nog moeilijker dan het al was.

Een kwart van de welvaart die vorig jaar in ons land werd geproduceerd, ging naar sociale uitgaven. De overheidsuitgaven voor de pensioenen, de gezondheidszorg en allerhande uitkeringen kostte de staat 24,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Omdat de bevolking vergrijst, zullen de sociale uitgaven tegen 2040 stijgen tot 29,8 procent van het bbp. Er moeten meer pensioenen worden uitbetaald en een oudere bevolking heeft meer nood aan zorg. Daardoor zullen tegen 2040 5 procentpunten van het bbp extra naar de sociale zekerheid vloeien. Afgezet tegenover het bbp van 2019 is dat een meeruitgave van liefst 23,5 miljard euro.

'De kostprijs ligt fors hoger dan wat we vorig jaar hadden voorspeld', zegt Johan Van Gompel, de voorzitter van de Vergrijzingscommissie. Toen werden de meerkosten tegen 2040 op 3,8 procentpunten van het bbp geraamd.

'Het gros van de bijkomende kosten komt er al bij tegen 2025. Dat heeft voornamelijk te maken met het bbp-verlies door de coronacrisis', zegt Van Gompel. De sociale uitgaven blijven tegen ongeveer dezelfde snelheid stijgen, maar door de crisis is het bbp kleiner geworden. Daardoor wordt het moeilijker de vergrijzing betaalbaar te houden.

De uitdaging wordt nog groter omdat het begrotingstekort door de coronacrisis fors is opgelopen. Het tekort voor dit jaar wordt geraamd op 10 à 12 procent van het bbp. De schuld klimt naar 120 procent van het bbp. 'We hebben geen buffer om de kosten op te vangen', stelt Van Gompel.

Om de vergrijzing betaalbaar te houden, is het volgens de Vergrijzingscommissie belangrijk dat het groeipotentieel van onze economie toeneemt. 'Het gaat om het scheppen van een klimaat waarin bedrijven meer investeren en meer mensen aanwerven. Werken moet ook lonender worden gemaakt', klinkt het.

Tegelijk kan het volgens de Vergrijzingscommissie helpen dat de Belgen weer meer kinderen krijgen, want zo zijn er op termijn meer mensen die bijdragen om de vergrijzing te betalen. 'Een goed gezinsbeleid kan daarbij helpen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud