Coronaobligatie lanceren? Piste duikt op in België

Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) gaf in de nasleep van de financiële crisis een obligatie uit, de Letermebons. Die bracht bijna 6 miljard op. ©TT NEWS AGENCY

Naar analogie met de Letermebon die België uitgaf tijdens de financiële crisis, duikt een piste op om een coronaobligatie voor spaarders uit te geven. De opbrengst zou gebruikt worden om bedrijven in nood te herkapitaliseren, vernam De Tijd.

De regering-Wilmès richtte enkele weken geleden een economische werkgroep op die de gevolgen van de coronacrisis in kaart brengt en bestrijdt. Ze staat onder leiding van Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank en Piet Vanthemsche, de voormalige topman van de Boerenbond.

Die werkgroep bespreekt maatregelen die bedrijven met problemen door de coronacrisis ondersteunen. Met de banken is al een garantieregeling uitgewerkt: kredieten die bedrijven bij de banken aanvragen worden door de Belgische staat gewaarborgd. 50 miljard euro is in stelling gebracht. 

Tweede bazooka

Maar er wordt ook aan een tweede bazooka gewerkt. Sommige bedrijven die maanden moeten sluiten, lijden verliezen. Die kunnen vaak niet overbrugd worden met kredietlijnen, waarop rente betaald wordt. De verliezen vreten de solvabiliteit van die bedrijven aan. Die tweede bazooka dient om bedrijven in essentiële sectoren met solvabiliteitsproblemen te herkapitaliseren. De overheidsholding FPIM is zo'n regeling aan het uitwerken. Hoeveel geld wordt uitgetrokken, is nog niet duidelijk, maar het zou gaan om enkele miljarden.

Om een zo groot mogelijk bedrag te verzamelen en het risico te spreiden wordt eraan gedacht niet alleen met geld van de overheid te werken, maar ook privé-investeerders -institutionelen - en geld van de spaarders aan te spreken. Ook China gaf enkele weken geleden een coronaobligatie uit.

Letermebons

In ons land wordt verwezen naar de Letermebons waar spaarders in de nasleep van de financiële crisis miljarden geld inpompten. Met de verkoop van die staatsbons werd bijna 6 miljard euro opgehaald. Maar die werden wel uitgegeven op een moment dat de rente zeer hoog stond. Ze gaven recht op een coupon die tot ruim 4 procent bedroeg.

Met de huidige lage rente kan zo'n hoge coupon vandaag niet gegarandeerd worden. Maar nu een spaarboekje amper iets oplevert, zijn ongetwijfeld veel Belgen geneigd een deel van hun spaarcenten in een corona-obligatie te stoppen, als dat uitzicht geeft op een redelijke opbrengst. 'Als we bijvoorbeeld 2 procent rente kunnen geven, zal een coronaobligatie ongetwijfeld een succes zijn', zegt een bron.

Als we 2 procent rente kunnen geven, zal een coronaobligatie ongetwijfeld een succes zijn.
Een bron

Eerst moet de regering-Wilmès het evenwel eens raken over de invoering van een tweede bazooka. Dat vergt een beslissing van het kernkabinet. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) liet tien dagen geleden weten dat maatregelen nodig zijn om het kapitaal van getroffen ondernemingen te versterken. Knopen zijn nog niet doorgehakt, ook al dringt de tijd. Sommige bedrijven hebben al bij de regering aangeklopt voor steun. Brussels Airlines vraagt 200 miljoen euro en ook de reisorganisatie Tui vraagt overheidssteun. Het is evenwel wachten tot de tweede bazooka concreet wordt en groen licht krijgt voor de overheid kan tegemoetkomen aan die vragen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud