Advertentie

CREG en Elia clashen over omvang stroomtekort

Andreas Tirez, directeur bij de CREG, heeft bedenkingen bij de Elia-studie over bevoorradingszekerheid. ©BELGA

Volgens de energieregulator CREG overschat de netbeheerder Elia de omvang van de bevoorradingsproblemen. Elia zegt dat 3,9 gigawatt extra nodig is na de sluiting van de kerncentrales, de CREG houdt het op 2,2.

‘Hallucinant’, noemde Kamerlid Leen Dierick (CD&V) de situatie. In de Kamercommissie Energie kwam zowel Elia als de CREG maandag tekst en uitleg geven over de problemen met de stroombevoorrading in België. Hun ramingen lagen mijlenver uit elkaar.

De hoogspanningsnetbeheerder Elia waarschuwde eind juni in een studie dat 3,9 gigawatt bijkomende capaciteit nodig is om tegen 2025 de sluiting van de kerncentrales op te vangen. De federale energieregulator CREG noemt dat een forse overschatting. Volgens de CREG volstaat 2,2 gigawatt (GW) extra capaciteit, het equivalent van drie moderne gascentrales, om het licht te laten branden.

2,2
gigawatt
Volgens de CREG volstaat 2,2 gigawatt bijkomende capaciteit om het licht te doen branden.

Andreas Tirez, directeur bij de CREG, formuleerde een reeks bedenkingen bij het cijferwerk van Elia en bij de gehanteerde assumpties. Zo zou Elia het rendement van gascentrales onderschatten en is de 3,9 gigawatt die Elia nodig acht volgens Tirez een ‘extreem scenario’.Elia gaat ervan uit dat in Frankrijk onverwacht vier kerncentrales stilliggen. Als de Fransen zelf kampen met een stroomtekort, kunnen ze geen stroom leveren aan ons land.

Het basisscenario moet er volgens de CREG van uitgaan dat Frankrijk zijn eigen problemen oplost en dan volstaat het om in België in 2,4 gigawatt extra capaciteit te voorzien. De uiteindelijke capaciteitsbehoefte ligt volgens de CREG nog lager (2,2 GW) omdat de energiewaakhond er in tegenstelling tot Elia van uitgaat dat de gascentrale in Vilvoorde niet definitief sluit in 2020. 

Chris Peeters, de CEO van Elia, toonde zich allerminst onder de indruk van de kritiek. ‘In de vier jaar dat ik CEO ben van Elia heb ik twee winters meegemaakt waarbij in Frankrijk vier of meer kerncentrales uitvielen’, zei hij in de marge van de commissie. ‘Dat kan je toch moeilijk een extreem scenario noemen.’ Er is vooraf overleg geweest met de CREG en Peeters is dan ook niet van plan in te gaan op diens vraag om de studie te herwerken.

Miljoenensubsidies

Het verschil in visie tussen Elia en de CREG is geen onschuldig akkefietje. Ons land is volop bezig een steunmechanisme uit te werken, het capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM), om tegen 2025 voldoende investeringen in nieuwe gascentrales aan te trekken. Het subsidiemechanisme moet tegen eind dit jaar ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Het ziet ernaar uit dat de Elia-studie als richtinggevende indicator zal dienen voor de omvang van het mechanisme.

Elke megawatt extra capaciteit zou met het steunmechanisme 80.000 euro per jaar kunnen kosten.’
Laurent Jacquet
directeur prijscontrole CREG

Het gaat om miljoenen euro’s die de Belgische consument en belastingbetaler zal moeten ophoesten. ‘Door de hogere belastingen, bijdragen en distributietarieven is de Belgische elektriciteitsfactuur nu al op de Duitse na de hoogste van de buurlanden’, waarschuwde Laurent Jacquet, directeur prijscontrole bij de CREG. ‘In die context komt er een steunmechanisme en elke megawatt extra capaciteit kan met het steunmechanisme 80.000 euro per jaar kosten.’ 

In het verleden was de CREG altijd kritisch voor de capaciteitsstudies van Elia. Als netbeheerder heeft Elia er belang bij het risico op een stroomtekort zo veel mogelijk uit te sluiten. De CREG daarentegen moet waken over de energieprijzen en is niet happig op miljoeneninvesteringen in elektriciteitscentrales die enkele uren per jaar draaien op piekmomenten.

Tegen oktober volgend jaar moet de discussie beslecht zijn. Dan moet de regering vastgelegd hebben hoeveel capaciteit nodig is en hoeveel steun geveild wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud